Comuna Vad a scăpat de inundații

În fiecare an în această perioadă comuna Vad se confrunta cu veșnica problemă: inundațiile. După topirea zăpezii, Someșul și pârâurile din împrejurimile celor 7 sate componente au dat multe bătăi de cap edililor și locuitorilor din zonă. Apele au ieșit din matcă, inundând mari suprafețe agricole, dar și o parte a  gospodăriilor populației.

Văzând pagubele materiale, primarul David Prunean a luat măsurile necesare evitării acestor probleme. Domnia sa încă la începutul anului 2020 ne-a declarat că în acești ani cea mai importantă investiție este consolidarea malurilor la toate scurgerile de ape de pe raza comunei, inclusiv Someșul Mare.

Pe Someș se află în construcție un pod nou, din fonduri europene, ce leagă așezarea din vecinătatea municipiului Dej cu șoseaua națională 1C Dej – Baia Mare. Prin realizarea acestui nou obiectiv, locuitorii comunei Vad nu mai sunt obligați să se deplaseze la Baia Mare (sau mai departe, la Sighetul Marmației sau Satu Mare) cu mașini, prin Dej, ci ies direct la Câțcău, pe drumul respectiv. De asemenea, au fost reparate și modernizate podețele din hotarul localităților rurale de pe raza comunei. Iată explicația, de ce nu au mai fost inundații la Vad în această primăvară, cel puțin până în prezent. Primăria comunei are în vedere, și în continuare, măsurile de apărare împotriva inundațiilor, dar și populația este instruită în caz de intervenții. În această primăvară vor mai fi efectuate lucrări de regularizare a scurgerilor de apă pe raza comunei. Spiritul gospodăresc al administrației locale își  spune cuvântul.

Zilele trecute, în vecinătatea modernului stadion din Vad (unde se dispută meciuri de fotbal din cadrul ligii a III-a!) am văzut mult balast. Interesându-ne de rostul depozitării acestor materiale de construcții, primarul David Prunean ne-a răspuns că au în plan amenajarea unui teren sintetic pentru antrenamente, o nouă investiție sportivă, pe lângă celelalte proiecte pentru acest an.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut