Companiile aeriene ajută UNICEF în misiunea de a transporta vaccinuri anti-COVID-19 în întreaga lume

Peste 10 companii aeriene de top vor sprijini transportul cu prioritate al vaccinurilor anti-COVID-19, al medicamentelor și echipamentelor medicale și al altor produse esențiale pentru combaterea pandemiei, în cadrul Inițiativei pentru Transport Aerian Umanitar (Humanitarian Airfreight Initiative), lansată de UNICEF. De asemeni, Inițiativa va constitui un mecanism de pregătire logistică pe termen lung la nivel mondial pentru alte crize umanitare și sanitare. 

Potrivit celor declarate de Etleva Kadilli, director în cadrul Diviziei de Aprovizionare a UNICEF, distribuirea acestor vaccinuri care salvează vieți reprezintă „un efort monumental și complex, având în vedere volumele uriașe care trebuie transportate, condițiile impuse pentru lanțul de frig, numărul anticipat al livrărilor și diversitatea rutelor”.

Inițiativa UNICEF pentru Transport Aerian Umanitar reunește companii aeriene care acoperă rute către mai mult de 100 de țări, pentru a sprijini mecanismul COVAX, efortul global ce vizează accesul echitabil la vaccinurile anti-COVID-19. În baza distribuției estimative și a planului privind prima rundă de alocare elaborate în cadrul mecanismului COVAX, 145 de țări vor primi doze pentru a vaccina aproximativ 3% din populația proprie, în medie, începând din prima jumătate a anului 2021, „sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor și a respectării planurilor finale privind alocările”. Pe lângă prioritatea oferită expedierii acestor transporturi care salvează vieți, companiile aeriene vor adopta măsuri precum controlul temperaturii și asigurarea securității, suplimentând capacitatea de transport pe rutele unde se impune această măsură.

„Angajamentul acestor companii aeriene este esențial pentru livrarea la timp și în condiții de siguranță a vaccinurilor și a bunurilor esențiale. Transportul eficient, la timp și în condiții de siguranță al bunurilor care salvează vieți este indispensabil pentru sprijinirea accesului la servicii esențiale destinate copiilor și familiilor. Transporturile COVAX și vaccinarea personalului din prima linie vor ajuta sistemele de sănătate și de asistență socială să reia în condiții de siguranță furnizarea acestor servicii fundamentale” – precizează UNICEF în România.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut