Comoara care a pus Turda pe harta turismului mondial

Dincolo de toate comorile pe care le oferă Transilvania, dincolo de miile de monumente de aici, de bisericile fortificate incluse în Patrimoniul Mondial, de cele vechi românești din țara Hațegului, de cetățile dacice sau zonele uluitoare din Apuseni și Maramureș, există un loc ce nu poate fi ratat de cei care ajung în această parte a României. Este vorba de Salina Turda, cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, din lume.

 

Anul trecut, aproape 400.000 de persoane au vizitat Salina Turda, numărul fiind mai mare cu 30 la sută față de 2020, când baza turistică a fost închisă mai mult timp din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19. Recordul de vizitatori a fost atins în 2019 când aproape 690.000 de persoane au cumpărat bilet pentru a se bucura de facilitățile de relaxare oferite de Salina Turda.

E tare faină Salina noastră! Vizitatori din toată lumea vin aici an de an, impresionați de frumusețea minelor de sare”, a transmis primarul Cristian Matei. Edilul spune că municipalitatea turdeană are un proiect ce vizează modernizarea minei Iosif, numită și „Sala Ecourilor”, și care va duce la creșterea considerabilă a numărului de vizitatori.

Mina Iosif este o cameră de exploatare de tip „cupola”. Vatra minei este situată la 115 metri față de cota terenului de la suprafață. Vatra minei este aproximativ circulară, având diametrul de aprox. 65 metri .
În cupola minei există două puțuri care fac legătura cu suprafața. Distanța de la vatra minei la baza puțurilor este de 87 metri.

Proiectul propune amenajarea a șase niveluri în Mâna Iosif pe care să fie amplasate o sală de conferințe, un centru de tratament cu aerosoli, un teren de sport, precum și alte dotări destinate uzului turiștilor care vor vizita mina. Legătura între niveluri se va asigura cu un ascensor central iar accesul de la mina Iosif la mina Terezia va fi realizat printr-un tunel.

Salina Turda este recomandată pentru tratarea rinitelor, a astmului bronșic, infecțiilor respiratorii, dar și a altor boli și afecțiuni. Salina Turda prezintă și zone de exploatație conice, care sunt specifice începuturilor mineritului în sare, dar și trapezoidale.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut