Daniel Buda, succes la Bruxelles în lupta cu combaterea fenomenului depopulării

Proiectul de raport privind inversarea tendințelor demografice din regiunile UE inițiat de eurodeputatul român Daniel Buda a fost adoptat în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Proiectul, care a primit votul tuturor membrilor comisiei, vizează  contracararea fenomenului depopulării și cuprinde provocările curente cu care se confruntă autoritățile regionale și locale, soluțiile puse în practică de autorități ca răspuns, precum și recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice.

„Libertatea de circulație a persoanelor este un drept fundamental prevăzut de tratatul UE, astfel că cetățenii Uniunii sunt liberi să decidă fără nicio îngrădire locul unde doresc să locuiască și să lucreze. Însă, autoritățile europene și naționale trebuie să asigure o dezvoltare economică sustenabilă astfel încât cetățenii care își părăsesc regiunile să nu o facă forțați fiind de calitatea vieții scăzute din zona unde locuiesc și de lipsa oportunităților”, spune eurodeputatul.

Printre statele membre puternic afectate de schimbările demografice se numără România. „Subliniez că în 2018, din România au plecat peste 240 mii de persoane, cu o creștere de 8 % față de anul precedent.  Ca să înțelegem mai bine amploarea fenomenului, dacă am exclude restricțiile Covid și ne-am raporta la condițiile anterioare, de la începutul acestei reuniuni și până acum, adică de aproximativ 85 de minute, aproximativ 27 de persoane apte de muncă ar fi părăsit țara! Asta pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestui fenomen”, a spus Daniel Buda.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut