Comisia Limes solicită implicarea autorităților pentru protejarea vestigiilor propuse pentru UNESCO

Reprezentanții Comisiei Naționale Limes atrag atenția că zonele că vestigiile arheologice pretabile pentru a fi incluse în Patrimoniul Mondial trebuie să fie gestionate corect iar pentru a se asigura acest lucru e nevoie de implicarea autorităților. Totodată,  istoricii susțin că marii dezvoltatori imobiliari și constructorii trebuie să înțeleagă că aceste monumente le pot schimba proiectele în sensul găsirii unor noi soluții tehnice de arhitectură, iar descoperirea, conservarea și valorificarea patrimoniului arheologic poate aduce o valoare în plus în privința calității vieții, a deschiderii culturale spre comunitate și a promovării arheoturismului, așa cum se demonstrează în alte părți ale Europei.

Programul Național Limes are ca obiectiv înscrierea siturilor romane de pe teritoriul României pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO. Este vorba despre peste 350 de situri, înscrise, ca primă etapă a nominalizării, pe Lista Indicativă a României (https://whc.unesco.org/en/tentativelists/6447/). În propunere se descrie importanța includerii graniței romane din fosta provincie Dacia în această listă selectă, ca parte integrantă a Frontierelor Imperiului Roman. În acest sens, România contribuie cu cel mai lung sector din Europa și cel mai complex, fiind combinate, datorită peisajului pe care îl străbate de-a lungul a aproape 1500 km, mai multe tipuri de frontiere.

 Recent, responsabilii cu proiectul Limes ce vizează înscrierea siturilor romane de pe teritoriul României pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO au avut noi întâlniri cu factorii de decizie în administrarea patrimoniului cultural la nivel local, județean și național pentru a urgența întocmirea documentației necesare realizării acestui obiectiv și totodată pentru a pune în valoare siturile romane. Una dintre întâlniri s-a desfășurat la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, printre participanți numărându-se reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii Alba Iulia: Gabriel Tiberiu Rustoiu, director general-manager și arheologii Anca Timofan, Radu Ota, Ilie Lascu, George Bounegru; reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca: Felix Marcu, manager, George Cupcea, director adjunct, Monica Gui, arheolog, Ștefania Dogărel, manager comunicare; din partea Institutului  Național al Patrimoniului: Ștefan Bîlici, directorul INP și arh. Raluca Bărbulescu; Adrian Puiuleț, consilier local Zlatna, Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, Alexandru Damian, arhitect șef și Maria Elena Seemann, manager public.

O altă întâlnire a avut loc la sediul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. La discuțiile de aici au luat parte reprezentanții celor două muzee partenere, cei ai Institutului Național al Patrimoniului și Dan Mihai Popescu, administratorul public al județului, iar printre temele atinse a fost cea legată implicarea Consiliului Județean Alba în demersul de valorificare și promovare a patrimoniului cultural și arheologic local. La aceste întâlniri a participat și Barry Gamble, consultant în dosarul granițelor romane de pe teritoriul României, el având o contribuție importantă în dosarul de înscriere a Roșiei Montane pe listele UNESCO în vara acestui an.

 

„Reprezentanții autorităților locale și județene și-au exprimat deschiderea și sprijinul în cadrul inițiativelor de conservare, valorificare și promovare a vestigiilor de epocă romană din municipiul Alba Iulia (situl Apulum) și a celor din județ: Războieni (Ocna Mureș), Ighiu, Trâmpoiele (Zlatna), Muncel (comuna Pianu), situri propuse pentru listele UNESCO, dar și continuarea promovării Roșiei Montane și a zonelor arheoturistice din Munții Apuseni”, au anunțat reprezentanții Comisiei Limes.

Totodată, au fost expuse direcțiile generale ale Programului Limes de către Felix Marcu, președintele Comisiei Naționale Limes, fiind apoi prezentate rezultatele unor cercetări arheologice recente efectuate în situl Apulum. S-a discutat, de asemenea, despre importanța valorificării unor puncte arheologice de interes din castrul legiunii a XIII-a Gemina, sediului guvernatorilor (praetorium consularis) și zona de locuire civilă a celor două orașe de la Apulum, precum și despre posibilitatea includerii acestora în lista UNESCO.

Barry Gamble a insistat asupra importanței și avantajelor oferite de înscrierea unor monumente pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, despre valoarea internațională pe care acestea o dobândesc sau și-o accentuează, despre rolul lor în schimbarea mentalităților oamenilor, și despre turismul cultural în general.

 

„Apulum, cel mai important sit al Daciei, fosta capitală a provinciei și sediul guvernatorului, deși suprapus de orașul medieval și modern, poate reprezenta încă un punct pe harta Patrimoniul Mondial. Cercetarea arheologică urbană de aici este o adevărată provocare, iar descoperirile făcute de-a lungul timpului atestă importanța sitului, a „orașului de sub oraș”: clădiri publice și private, drumuri romane, băi publice (thermae) și un material arheologic extrem de variat și valoros provenind din castrul legiunii a XIII-a Gemina, din mediul civil și din necropolele romane de la Apulum”, au explicat experții din Comisia Limes.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut