Comemorarea victimelor genocidului armean la Gherla

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, clubul comunității armenești din municipiul Gherla a găzduit o manifestare de suflet prilejuită de Comemorarea Victimelor Genocidului din anul 1915, un moment trist al armenilor, care au avut mult de suferit în urma acestei adevărate tragedii.

Evenimentul a fost onorat de un număr mare de gherleni, majoritatea de religie armeano-catolică. Nu e de mirare dacă atmosfera a fost tristă și emoționantă având în vedere consecintele tragice ale genocidului. Despre semnificația evenimentelor din aceea perioadă a vorbit managerul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Gherla, Monica Pătac, care a scos în evidență urmările tragice al genocidului, prezentând câteva documente istorice de referință la acest moment trist din viața poporului armean. După cum a remarcat și dânsa, în afara mărturiilor publicate în presa vremii, Genocidul Armean a devenit temă literară cel puțin începând cu 1933, când a apărut romanul „Cele patruzeci de zile de la Musa Dagh” de Franz Werfel.

De asemenea, cu acest prilej a expus și câteva fotografii, cărți și broșuri inspirate din acest eveniment. La fel, în sălile Centrului Turistic din Piața Libertății nr. 3 vizitatorii au avut ocazia să studieze date și fotografii referitoare la aceea perioadă neagră a armenilor, fiind prezentată celor interesați un filmuleț cu monumentele arhitectonice din fostul Armenopolis, în prim plan figurând și cele două biserici armenești din localitate, Catedrala Armeano-Catolică ”Sfânta Trime” și ”Solomon”, lăcașuri de cult mult căutate și de turiștii străini. Tot despre genocidul armean a susținut o interesantă prelegere doamna Riti Gabriella, care a subliniat rolul și ecoul internațional al evenimentelor tragice care au marcat viața poporului armean. Au fost două conferințe bine documentate, urmărite cu interes de asistență. În sală s-au aflat mulți tineri, care au aflat prima dată despre acest genocid și care au plecat acasă cu noi cunoștințe istorice. Meritul organizatorilor, în frunte cu președintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, Esztegar Ioan și a moderatoarei manifestării din weekend, Ursan Esztegar Erika este aceea de a atrage pe lângă armenii din localitate și creștini de altă religie, dar și mulți copii, majoritatea membrii cunoscutului Ansamblu de dansuri ”Hayakaghak” , laureat a mai multor festivaluri interetnice din țară. La sfârșitul prezentărilor de materiale toți cei prezenți în sală s-au rugat în memoria victimelor Genocidului, rostind o rugăciune și în limba armeană, un moment solemn al manifestării organizate de sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România. Cu ocazia manifestării de la Gherla în holul clubului comunității armenești de pe strada Ștefan cel Mare a fost amenajată o expoziție de desene ”Genocidul Armenilor văzut cu ochi de copil”.

În partea a două al evenimentului de la Gherla a fost proiectat filmul ”Corespondent – Armenia, The Betrayed”, un film trist, dar care arată realitățile crunte ale Genocidului Armean.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut