Comemorarea genocidului armean, la Gherla

Genocidul  armean este un genocid comis între  aprilie 1915 până în iulie 1916 sau chiar 1923, în care două  treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de astăzi al Turciei au pierit în urma deportărilor, foametei şi masacrelor de mare amploare. Genocidul a costat vieţile a aproximativ  un milion două sute de mii de armeni din Anatolia şi Armenia de vest.  Politica turcă era exterminarea sub acoperirea deportării armenilor. În octombrie 2015, genocidul era recunoscut de către Parlamentele a 29  de ţări.

Comunitatea armenească din municipiul Gherla a comemorat acest evenimernt tragic în cadrul obişnuitei slujbe religioase duminicale de la Catedrala Armenească din  centrul oraşului, după care creştinii de această etnie şi-au dat întâlnire la sediul  parohiei bisericii armeneşti de pe strada Ştefan Cel Mare. Împlinirea a 104 ani de la genocidul împotriva armenilor a fost evocată de preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, ing. Ioan Esztegar, după care au fost  prezentate participanților la eveniment ultimele două numere ale revistei ARARAT, fiind amintit şi mesajul PS Episcop Datev Hagopian transmis tuturor armenilor din România cu prilejul acestei comemorări.

O altă manifestare comemorativă a avut loc, în organizarea sucursalei Cluj a UAR, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde evenimentul a fost  prezentat de directorul muzeului,  istoricul Tudor Sălăgean. În sală s-au aflat şi câţiva armeni gherleni, stabiliţi la Cluj-Napoca.  Cu această  ocazie a fost  lansată  lucrarea: „Genocidul  Armean – între comemorare şi  consideraţii  istorice”, de dr. Mádly Loránd, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie