Coif unicat, de sorginte vikingă, recuperat de polițiști

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval, de sorginte varegă (vikingă), unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa. Bunul este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă.

„Investigațiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști, coiful fiind inițial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat și predat la data respectivă autorităților competente. Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa” – informează IGPR.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut