Coaliția, din nou „în fierbere”

Măsurile fiscale anunțate de coaliția de guvernare iscă diacuții între partenerii care o alcătuiesc, PNL și PSD. În ultimele zile, aceștia nu au ezitat să își arunce, reciproc, „săgeți”. Mai mult, nici președintele Klaus Iohannis nu se grăbește să iasă în spațiul public, cu declarații pe subiect.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că „actul de guvernare este mai important decât păruiala politică”, referindu-se la măsurile fiscale mult contestate. „Lipsa de acțiune și bla bla-ul politic înseamnă, în fapt, blocarea fondurilor europene atât de necesare pentru dezvoltare”, a mai spus liderul PSD. 

Reacția sa vine după ce Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, a declarat că Ciolacu ar trebui să facă un pas în spate, iar Ionuț Pucheanu, vicepreședinte PSD, în replică, a spus că social-democrații au venit la guvernare ca și colac de salvare și că au fost transformați în „crucea roșie”.

La rândul său, președintele PNL Nicolae Ciucă a făcut apel la calm.

Reprezentanții opoziției de la Cluj atrag atenția, pe de altă parte, că liberalii și social democrații își pasează responsabilitățile din cauza dezastrului economic actual.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, consideră că în spatele acestuia stă incompetența celor de la putere.

„PSD și PNL nu se ceartă pe marginea măsurilor anunțate, ci încearcă să își paseze responsabilitatea pentru că s-a ajuns aici.

Liberalii îl critică pe fostul ministrul social democrat de Finanțe, Adrian Câciu, pentru supraestimarea veniturilor bugetare din acest an. Însă premierul liberal Nicolae Ciucă a fost cel care a preluat ca atare proiectul legii bugetului realizat de Adrian Câciu, iar parlamentarii liberali l-au votat fără probleme. Asta deși și USR și Consiliul Fiscal și mulți analiști economici au avertizat de anul trecut asupra faptului că avem un buget mincinos, construit incorect. Liberalii nu pot spune că nu au știut sau să se spele pe mâini de răspundere. Haosul bugetar în care suntem acum este și în sarcina lor.

Pe de altă parte, PSD acuză dezastruoasa moștenire a guvernelor Orban și Cîțu. Uită însă că suntem în procedură de deficit excesiv din cauza guvernelor social democrate anterioare, că și ei au girat angajările masive de bugetari și risipa banilor publici din ultimul an, că sunt principalii promotori ai pensiilor speciale șamd. De aceea, dincolo de orice mesaj frumos cosmetizat, ambele partidele au propria responsabilitate pentru situația în care a fost adusă România.

Vedem azi cum incompetența PSD-PNL a generat o situație de criză a deficitului bugetar. Și tot incompetența lor este cea care riscă să transforme pe mai departe criza deficitului bugetar într-o criză economică, prin măsuri de ordin fiscal care vor lovi deopotrivă în micii antreprenori, PFA-uri, microîntreprinderi, în mediul mare investițional și în ONG-uri. Factura de plată o vom primi cu toții și o vom vedea în prețuri mai mari, în creșterea șomajului și reducerea investițiilor”, a spus Oana Murariu.

La rândul său, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, spune: „Motivul certei este legat de categoriile de votanți care vor fi afectate de măsurile ce urmează a fi luate, fiecare încearcă să acopere gaura bugetară uriașă pe care această guvernare a produs-o pe seama electoratului celuilalt. Tăcerea președintelui nu mai miră pe nimeni, deja ne-am obișnuit să fie absent la temele majore ale românilor”.

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, crede că liberalii mimează. „Liberalii mimează. Mesajele lor publice prin care încearcă să ne convingă că sunt împotriva taxelor anunțate de PSD sunt teatru ieftin și doar atât.

Au condus țara în groapa fără sfârșit a cheltuielilor bugetare deșănțate și acum nu au curaj să impună măsurile sănătoase pentru economie: reducerea cheltuielilor publice!

Ministrul Finanțelor e membru PNL. Ce îl oprește să pună în aplicare măsuri liberale pentru susținerea mediului de afaceri și nu unele care vor îngropa mii de afaceri românești care creează locuri de muncă și hrănesc bugetul de stat?

Domnul Boc e membru PNL. Orașul pe care îl conduce s-a dezvoltat datorită afacerilor în IT și alte domenii liberale. De ce nu le susține cauza în propriul partid?”, a spus Viorel Băltărețu.

Și deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, consideră că cele doyă partide de la putere aruncă vina unul pe celălalt. „Cearta dintre actualii, în fapt tot vechii guvernanți, este tot ceea ce poate face acestă coaliție antinațională. PSD și PNL încearcă doar să arunce vina unul pe celălalt.

Chiar și ei își dau seama că măsurile fiscale pe care doresc să le impună vor da o foarte nocivă lovitură mediului de afaceri. Modificarea Codului Fiscal prin OUG reprezintă o ilegalitate. Orice creștere de taxe și impozite trebuie să se dezbată mai întâi în Parlament și ar trebui să respecte principiul predictibilității și angajamentele asumate de Guvern. De exemplu, acesta și-a asumat să nu introducă noi taxe și impozite în construcții timp de 10 ani. Prin noile taxe toate contractele de investiții în infrastructură vor trebui renegociate – lucru imposibil sau foarte costisitor. Jumătate din investițiile în derulare sunt angajate de autorități locale – multe prin PNRR sau alte programe europene – a căror finanțare nu poate fi mărită. Acest lucru va duce la presiuni crescute pe bugetele locale sau chiar la retrageri sau falimente.

Se va da o lovitură extrem de dură și industriei de carte și cultură – oricum una care este la marginea prăpastiei. În schimb nu am auzit nimic despre taxarea supra-naționalelor. Oare aceste măsuri înseamnă patriotism economic?!

Pasagerul de la Cotroceni – dl președinte Iohannis – este un exemplu de anti-românism instituțional. Recent a refuzat să ratifice înființarea unui muzeu regional – „Memorialul Golgota Bucovinei” și a acționat strict în interesul companiilor care au făcut profituri speculative în actuala criză energetică. Cum poate acționa un președinte trădător în astfel de situații? Cel mai simplu – prin tăcere.

AUR a transmis în scris guvernului o invitație la dialog pentru o serie de propuneri. Așteptăm răspunsul lor, dar cred că vom fi întâmpinați cu aceeași tăcere asurzitoare”, a spus Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut