CNE susține necesitatea testării tuturor elevilor, nu doar a celor nevaccinați

Consiliul Național al Elevilor reiterează necesitatea testării tuturor elevilor, nu doar a celor nevaccinați, astfel încât riscul de răspândire comunitară să se limiteze cât mai mult.

„În data de 1 septembrie 2021, ministrul Educației și ministrul Sănătății au susținut  o conferință de presă referitoare la măsurile epidemiologice care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar, începând cu anul școlar 2021-2022. În cadrul declarațiilor, oficialii au susținut ideea conform căreia, în cazul în care în colectivele claselor a VII-a – a XII-a/ a XIII-a se depistează un caz de pozitivare, elevii vaccinați vor veni la școală în format fizic în continuare, iar elevii nevaccinați vor intra în  carantină, cu posibilitatea de a se testa după a opta zi. Știind că și persoanele vaccinate pot fi infectate cu COVID-19 și pot prezenta forme ușoare sau asimptomatice, considerăm esențial ca autoritățile să asigure testarea tuturor contacților direcți ai persoanei  infectate. Totodată, este absolut necesar ca statul să asigure protecția tuturor elevilor aflați în situații de risc medical, adică a celor diagnosticați cu diverse boli cronice, nu doar a celor cu afecțiuni asociate imunodepresiei, întrucât actul de vaccinare este unul independent de elev, care depinde în mod direct de acordul explicit al părinților. Astfel, considerăm că toți elevii ar trebui să aibă acces la alternative educaționale pentru școala față în față, dacă aceștia sunt încadrați în anumite grupe de risc medical” – se spune într-un comunicat al CNE remis, miercuri, presei.

Reprezentanții elevilor consideră „inacceptabil” faptul că „nici până la acest moment Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu au semnat ordinul comun care reglementează regulile privind începutul noului an școlar” și solicită din nou „predictibilitate în deciziile care privesc sistemul de educație”, având în vedere că mii de unități de învățământ vor fi nevoite să se pregătească pentru reînceperea cursurilor „de pe o zi pe alta”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut