CNE solicită Ministerului Educației să clarifice modalitatea de acordare a burselor școlare

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită „cu fermitate” Ministerului Educației să transmită de urgență către inspectoratele școlare din țară și către toate unitățile de învățământ preuniversitar clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor de merit și de ajutor social, „în așa fel încât noile criterii să fie aplicate unitar”.

„Începând cu data de 17 ianuarie, prima zi a celui de-al doilea semestru din  anul școlar 2021-2022, au intrat în vigoare noile criterii generale de acordare a burselor pentru  elevii din învățământul preuniversitar, aprobate prin Ordinul ministrului Educației nr. 5870/2021. Pe parcursul acestei săptămâni, elevii reprezentanți din toată țara au fost sesizați de zeci de elevi, părinți și profesori cu privire la faptul că există probleme de interpretare ale noilor prevederi legale în teritoriu și, astfel, fiecare unitate de învățământ acordă burse conform propriilor interpretări asupra noului ordin” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor solicită clarificarea mediei în baza căreia se acordă bursa de merit în semestrul al II-lea al anului școlar, cu referință la anul școlar trecut sau la media primului semestru și explicarea sintagmei „revizuite semestrial”. De asemeni, susțin că bursa de ajutor social oferită elevilor din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu este condiționată de venitul familiei, „dar multe școli interpretează eronat această prevedere”. Totodată, spun că elevii care nu s-au încadrat în primul semestru al anului școlar în criteriile de acordare a bursei de ajutor social pot solicita acest tip de bursă începând cu cel de-al doilea semestru, „dar, de asemenea, acest lucru nu este clar stipulat și creează confuzii”.

„În cazul în care modalitatea de acordare a burselor nu va fi clarificată în timp util, vom fi cu toții martorii unui haos generat exclusiv din vina Ministerului Educației, în care mii de elevi care ar putea beneficia de bursă ar putea fi privați de acest drept din cauza unor interpretări greșite ale prevederilor legale în vigoare”- susține CNE.

„După ce ordinul de acordare a burselor școlare a fost modificat în mijlocul anului școlar, atitudinea Ministerului Educației la acest moment este absolut cinică – refuză să clarifice anumite aspecte lacunare, iar școlile decid după cum cred de cuviință, de frica unei inspecții a Curții de Conturi! Solicităm de urgență publicarea unui ghid accesibil pentru elevi, profesori și părinți, care să aducă lămuriri cu privire la acordarea burselor”,  declară Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut