CNE solicită adoptarea unor măsuri sustenabile, care să prevină închiderea școlilor

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind modul în care se vor desfășura orele de  curs, care să cuprindă mai mulți parametri: vaccinarea elevilor și a profesorilor, incidența din localitate, supraaglomerarea claselor, posibilitatea testării rapide în școală, infrastructura (măști, dezinfectant, distanțare fizică) etc.

Solicitarea este motivată prin aceea că, „izbucnirea valului 5 al pandemiei în România a avut loc în urmă cu puțin timp, iar autoritățile încă nu au adoptat un set de măsuri stabil pentru stoparea acestuia în comunitățile școlare”.

Reprezentanții elevilor reiterează poziția structurii privind nevoia de a descentraliza scenariul de funcționare a școlilor, având în vedere că există localități în care rata de incidență este egală cu zero. În opinia lor, la momentul de față „este total inoportună suspendarea cursurilor și trecerea în scenariul online la nivelul întregii țări”.

Totodată, reprezentanții elevilor își exprimă dezamăgirea față de modul în care guvernanții tratează situația actuală, generată de apariția valului 5 al pandemiei de COVID-19, având în vedere că în urmă cu scurt timp autoritățile au anunțat că nu vor exista teste pe bază de salivă pentru elevi nici în această săptămână, și cer publicarea analizei Corpului de Control al Prim-ministrului în ceea ce privește operațiunea de licitație și livrare a testelor non-invazive, precum și sancționarea celor responsabili de acest proces defectuos.

„O trecere în online ar adânci și mai tare pierderile educației din timpul pandemiei și nu ar avea nici un efect asupra stopării răspândirii virusului în școli” – consideră președintele  Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan. Nu online-ul e soluția, ci „adoptarea unor măsuri sustenabile pentru tot sistemul, care să prevină o eventuală închidere a școlilor pe perioade nedeterminate” – adaugă acesta.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut