CNE reclamă lipsa de continuitate a testărilor pentru depistarea COVID-19, în școli

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Sănătății o „analiză onestă a concludenței testelor rapide pe bază de salivă distribuite în școli”, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR. De asemeni, reclamă lipsa unei proceduri clare și uniforme de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi, acasă.

„După ce cu toții am așteptat achiziționarea și distribuirea în unitățile de învățământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente și inconsecvență în măsuri. Miercuri seara a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educației către Ministerul Sănătății, prin care notifică insuficiența testelor care au ajuns în teritoriu și imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au declarat în repetate rânduri că primul lot de teste, însemnând primele 10 milioane de bucăți, va fi livrat către inspectoratele școlare și către școli, dar și că întreaga achiziție este suficientă pentru a acoperi o lungă perioadă de timp. Deși acestea au fost așteptate nepermis de mult, după doar o primă tranșă distribuită în școli se anunță, în spatele ușilor închise, că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă” – arată CNE.

Totodată, reprezentanții elevilor spun că au fost sesizați cu privire la unități de  învățământ din țară în care nu au fost distribuite deloc teste și în care elevii, părinții și profesorii așteaptă o explicație. De asemeni, arată aceștia, „nici până la acest moment nu există o procedură clară și uniformă de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi acasă, pentru care în cele mai multe situații responsabilitatea a fost pasată către elevi și către părinții lor”.

Consiliul Național al Elevilor se declară „consternat de o astfel de situație”, care „denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităților” și solicită remedierea problemei în regim de urgență, astfel încât testarea elevilor pentru perioada imediat următoare să  nu fie în nici un fel periclitată.

Totodată – apreciază CNE -, este absolut necesară actualizarea și clarificarea procedurii de testare  stabilite prin instrucțiunea Ministerului Sănătății, astfel încât să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea cu privire la asamblarea kiturilor, „pentru care nimeni nu poate garanta că se desfășoară în condiții optime în toate situațiile”.

„După îndelungi săptămâni de așteptare, au sosit testele rapide în școli, au fost asamblate de persoane care nu au asemenea atribuții și, în final, au ajuns la elevi, pentru o scurtă perioadă de timp. Testarea reprezintă un act indispensabil pentru menținerea școlilor deschise cu prezență fizică pentru cât mai multă vreme și este impardonabil să ne lovim de asemenea situații la nici o săptămână de la debutul demersului” – declară președintele CNE, Silviu Morcan, acesta solicitând „cu fermitate” remedierea situației, în regim de urgență.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut