CNE: Problematica transportului elevilor nu mai suportă amânare!

În contextul în care Consiliul Economic și Social a avizat favorabil proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se propune introducerea unei sume forfetare oferite elevilor navetiști, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților anunță că susțin demersul inițiat de Ministerul Educației și conturat împreună cu partenerii de dialog social ai autorităților din domeniul educației, reprezentative la nivel național.

„Deși alocarea unor sume forfetare nu reprezintă soluția care ar rezolva problema  pentru totdeauna, ea este o variantă agreată ca reprezentând o rezolvare pe termen scurt pentru obstacolele cu care se confruntă zilnic elevii navetiști. Vorbim de o creștere de 4 ori a sumelor pe care statul le oferă la acest moment tinerilor care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu și, mai mult decât atât, reprezintă un sprijin în plus pentru elevii care locuiesc în localități care nu fac parte din traseele practicate de operatorii de transport, fiind astfel nevoiți să recurgă la alte metode pentru a ajunge la școală, uneori ajungând să se pună în pericol prin călătorii cu mijloace de transport aparținând unor necunoscuți” – arată CNE.

În ceea ce privește constituționalitatea proiectului, reprezentanții elevilor și ai părinților atrag atenția, pe de-o parte, că „doar judecătorii CCR se pot pronunța asupra acestui aspect” și că, pe de altă parte, aprobarea unei soluții pe termen scurt nu ar putea fi amânată ori de câte ori Curtea Constituțională amână pronunțarea asupra OUG 50/2021.

„În contextul în care rata abandonului școlar și prețurile practicate de operatorii de transport cresc pe zi ce trece, atragem cu fermitate atenția Guvernului că este imperioasă reluarea activității grupului de lucru interministerial constituit la cererea Consiliului Național al Elevilor, în așa fel încât soluția finală să poată fi conturată până la începutul anului 2023. Problema nu se mai află doar în curtea Ministerului Educației și nu este justificat să acuzăm doar această instituție pentru faptul că elevii nu au, realmente, cu ce să ajungă la școală. În cazul în care autoritățile statului nu vor identifica o soluție pertinentă în următoarele câteva săptămâni, lista celor vinovați se extinde și cuprinde inclusiv reprezentanții Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cât și ai Ministerului Transporturilor. Toate aceste instituții ar trebui să lucreze împreună, alături de organizațiile reprezentative la nivel național ale elevilor și ale părinților pentru a ajunge la consens pe tema transportului elevilor” – atenționează Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților, care solicită convocarea de urgență a grupului de lucru amintit, la care să fie invitate toate instituțiile cu atribuții în domeniul transportului, cât și reprezentanți ai autorităților locale.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut