CNE: O „Românie Educată” are nevoie de responsabilitate!

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului României să trateze cu seriozitate procesul de implementare a proiectului „România Educată”, iar Ministerului Educației, să invite partenerii de dialog social la dezbateri și să dezbată  propunerea de plan de acțiune, înainte de a îl fi supus spre adoptare în Guvern.

„În cadrul primei ședințe a comitetului interministerial pentru implementarea  Proiectului «România Educată», care a avut loc în data de 26 august 2021, ministrul  Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat îngrijorat cu privire la faptul că autoritățile  centrale nu vor putea elabora, până la termenul asumat prin memorandum, un plan de  acțiune și un pachet legislativ care să asigure reforma sistemului. Deși ne aflăm la mai puțin de zece zile până la termenul la care ar trebui adoptat  planul de acțiune pentru implementarea proiectului, încă nu a fost organizată nici o ședință  a comitetului la care să participe și partenerii de dialog social, în așa fel încât să fie stabilite principalele linii de acțiune, bazate pe nevoile actuale ale sistemului de învățământ” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor consideră inacceptabilă lipsa de transparență și lipsa implicării active a tuturor actorilor importanți din sistemul de educației în elaborarea planului de acțiune, „în contextul în care proiectul Președintelui României a avut parte, în toate  etapele, de o largă participare și consultare a societății civile”. Ca atare, solicită  Ministerului Educației să invite partenerii de dialog social la dezbateri și să dezbată  propunerea de plan de acțiune, înainte de a îl fi supus spre adoptare în Guvern, iar Guvernului, să se asigure că planul de acțiune, la  momentul adoptării, „va fi unul fezabil și va conține termene ce pot fi respectate, în așa  fel încât să evităm măsuri care, în fond, nu aduc nici o schimbare sistemică”.

„Ne aflăm într-un punct extrem de important pentru educația din România: avem în față oportunitatea de a reforma sistemul de învățământ din temelii, de a contura măsuri concrete care să aducă schimbarea așteptată de mult prea multe generații. Totuși, la acest moment nu se prefigurează o transpunere a ideilor și a resurselor în ceva concret, având în vedere că partenerii de dialog social nu au fost invitați la dezbateri” – declară președintele CNE, Silviu Morcan. În opinia sa, este necesar ca autoritățile „să conștientizeze că este momentul să acționeze” și să își  asume reforme „în mod real”, cu sprijinul tuturor partenerilor implicați, și nu doar să creeze politici „de dragul de a respecta niște termene”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut