CNE dezaprobă ideea prezenței fizice în școli a elevilor din anii terminali, în scenariul roșu

Consiliul Național al Elevilor (CNE) dezaprobă ideea impunerii obligativității elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a de a merge fizic, la școală, într-un context cu risc ridicat de infectare și solicită Ministerului Educației să adopte o măsură prin care elevii și părinții să își exprime opțiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localitățile unde se aplică scenariul roșu.

„În urmă cu puțin timp, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a și clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă școala este încadrată în scenariul roșu de funcționare, astfel încât să se poată pregăti temeinic pentru examenele naționale. Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Național al Elevilor, în care peste 750 de unități de învățământ au furnizat informații despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre școli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4%  dintre sălile de clasă nu sunt aerisite și dezinfectate în mod corespunzător. Este important ca elevii care susțin examene naționale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spațiul școlar, însă, ținând cont de riscurile pe care le presupune prezența în spațiul școlar, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/ părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susțină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care  este încadrată școala” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor reamintesc, totodată, decidenților, că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice și alte comorbidități și chiar elevi în ani terminali cu un risc de infectare crescut, și apreciază ca „iresponsabilă” o eventuală decizie în care aceștia să fie obligați să continue școala în format fizic, indiferent de scenariul de funcționare.

„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roșu, din  cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinții elevilor minori sunt îndreptățiți să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la școală și să închizi ochii în fața unui pericol semnificativ” – declară Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. În opinia sa, este esențial ca elevii care nu vor să participe la cursurile în format fizic, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea, să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format digital.

  1. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut