CNE: Circumstanța în care ne aflăm – „un capitol trist al educației din România”

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită Guvernului României urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice „pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului școlar în curs”. De asemeni, menționează că, „fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua”. „Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget” – spun reprezentanții elevilor.

Într-o Scrisoare deschisă adresată Guvernului României, respectiv prim-ministrului Nicolae Ciucă, Consiliul Național al Elevilor își declară din nou susținerea pentru demersul profesorilor și speranța ca acest demers să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora, însă atrage atenția asupra stării generale de criză și haos în care se află, în prezent, învățământul preuniversitar.

„Circumstanța în care ne aflăm este un capitol trist al educației din România. Poate fi punctul culminant, de unde toate aspectele legate de subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ se schimbă și aduc educația pe lista priorităților bugetare din România sau poate fi momentul în care observăm cum nu există nici un semn că lucrurile se vor îmbunătăți. În acest context, suntem cu toții martori ai unei stări generale de criză, de haos, de incertitudine. Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă. Acesta a fost punctul de vedere al Consiliului Național al Elevilor încă de la începutul grevei organizate de către profesori. Cu toate acestea, examenele naționale bat la ușă, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală” – atenționează CNE, adăugând că în acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei școli. „Orar provizoriu, cursuri desfășurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susținute sau școli în care nu se desfășoară deloc ore de curs – așa arată la momentul actual sectorul de educație din România. Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora” – spun reprezentanții elevilor.

În același document, CNE atenționează și asupra situației elevilor din anii terminali, a căror voce „arată neliniște” în situația în care săptămâna viitoare începe înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate.

«Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?»; «Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?»; «Se va îngheța anul școlar?» – sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi de la declanșarea grevei” – arată CNE, adăugând că soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situații de criză este „impetuos necesară”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut