CNE: Bursele elevilor, între ciocan și nicovală

Consiliul Național al Elevilor remarcă o „tergiversare nefirească” a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, „în  ciuda faptului că legea impune acest lucru, în mod clar”.

„În cursul zilei de luni, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, întrebat fiind care este statusul includerii fondurilor aferente burselor școlare în bugetul de stat, a declarat că Guvernul a emis o hotărâre privind aprobarea cuantumurilor minime ale burselor școlare la finele anului 2020, fără, însă, a  menționa ceva despre cuprinderea acestora în legea bugetului de stat. În cazul în care Guvernul nu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea de Guvern nr. 1064/2020 nu va avea aplicabilitate, iar diferențele colosale dintre bursele oferite de la o localitate la alta vor continua să existe” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor consideră că, pentru a evita asemenea situații, în care  administrațiile locale acordă burse de numai 8 lei pe lună, „este imperios ca acestea să aibă drept punct de plecare suma de 100 de lei, stabilită de către Guvernul României în  luna decembrie a anului trecut”.

CNE atrage atenția și asupra repetatelor sale intenții de a purta discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, în sensul dezbaterii problematicii burselor școlare, „fără a primi, însă, vreun răspuns”. CNE critică, totodată, cu fermitate, „procesul netransparent de elaborare a legii bugetului de stat pentru acest an”, fără consultarea directă a reprezentanților societății civile.

„În ultimii trei ani, Consiliul Național al Elevilor, alături de elevii din întreaga țară, a luptat pentru obținerea unui cuantum minim al burselor elevilor. În luna decembrie a anului trecut, acest cuantum a fost stabilit în sumă de 100 de lei. Acesta nu va fi aplicat, însă, dacă sumele necesare acoperirii cuantumului minim pentru toți elevii care beneficiază de burse nu vor fi incluse în legea bugetului de stat pentru anul 2021” – declară președintele CNE, Rareș Voicu, adăugând că reprezentanții elevilor vor lupta „până la capăt” pentru colegii lor, care „merită burse mai mari de 8 lei pe lună, așa cum se practică în unele localități”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut