CNAS: Noutăți în programele naționale de sănătate curative

Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigațiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experți de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații.

Tot de la aceeași – informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate – dată se implementează Programul național de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenții chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul național de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, în cadrul Programului național de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienților cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.

Aceste noutăți au fost aprobate în cadrul ședinței executivului de miercuri, 24 mai, și sunt prevăzute într-o Hotărâre de Guvern care modifică și completează actul normativ similar  privind programele naționale de sănătate.

Potrivit CNAS, aceeași hotărâre mai prevede că începând cu data de 1 iulie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum și obligația caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Tot de la aceeași dată se modifică termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative. Sumele se vor deconta furnizorilor în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii și nu de la data acordării vizei de „bun de plată”, cum este în prezent, excepție făcând serviciile medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.

CNAS precizează că  după data de 1 iunie 2023 pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigațiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigației PET – CT și metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al președintelui CNAS.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut