Cluster clujean, coordonator de proiect internațional

Aproape 70 de companii europene au participat la primul eveniment public al proiectului Furniture Go International (FGOI), care le va permite să ajungă pe noi piețe precum Statele Unite, Canada, Egipt și Africa de Sud, printre coordonatorii proiectului numnărându-se și Clusterul Mobilier Transilvan, fondat în Cluj Napoca.

Evenimentul de lansare a fost organizat în format hibrid și a avut între participanți cel puțin 5 IMM-uri asociate cu fiecare dintre clustere, interesate de propunerea de internaționalizare. Reprezentanții IMM-urilor au votat în majoritate (40%) pentru extinderea afacerilor în SUA, în timp ce Egiptul a fost destinația de export cel mai puțin votată (13%), însă unii dintre participanții au subliniat că este în plină construcție o nouă capitală la periferia Cairo, iar locuitorii „vor avea nevoie de multă mobilă”.

Apelul de participare rămâne deschis pentru IMM-urile din industria mobilierului, industria lemnului și decorațiunilor, care își doresc să facă export în afara Uniunii Europene.

Proiectul se va concentra pe implementarea unei strategii comune de internaționalizare, cât și pe colectarea și procesarea tuturor informațiilor și experienței necesare abordării noilor piețe. Pe parcursul a 3 ani, proiectul include analize de piață, misiuni comerciale, activități internaționale de matchmaking și stabilirea de contacte permanente pe fiecare dintre cele 4 piețe de interes.

Proiectul este condus de 8 clustere din șase țări europene și finanțat de Comisia Europeană. Se așteaptă ca între 50 și 100 de întreprinderi mici și mijlocii din industria mobilei și industriile conexe să participe direct la acest proiect care este 100% orientat spre rezultate. Clusterele participante sunt: CMT – Cluster Mobilier Transilvan, HABIC – Association Cluster of Habitat, Wood, Office and Contract Sector (Spania), WIC – Wood Industry Cluster (Slovenia), KCN – Cluster of Czech Furniture Manufacturers (Republica Cehă), ICS – Interior Cluster Sweden (Suedia), PWC – PRO WOOD Regional Cluster (România), BFC – Bulgarian Furniture Cluster (Bulgaria) și HCB – Habitat Cluster Barcelona (Spania). Combinate, ele adună peste 500 de companii, majoritatea IMM-uri producătoare. Cluster Mobilier Transilvan este pentru prima dată în poziția de lider de proiect european, și are în responsabilitate managementul tuturor activităților realizate de cele 8 clustere implicate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut