Clujul va avea staţie de epurare conformă cu ultimele directive europene

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a inaugurat ieri lucrările de reabilitare şi extindere a Staţiei de epurare Cluj-Napoca. Investiţia face parte din proiectul mai amplu de modernizare şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj/Sălaj”, co-finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 milioane de euro şi este derulat prin Compania de Apă SOMEŞ, în perioada 2009 – 2013.

Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 74%, cea a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale din aria proiectului – de 1,9%, restul de 12,8% fiind obţinut prin credit bancar. “Ceea ce este cel mai important este faptul că cetăţenii judeţului vor beneficia de apă de calitate. În plus costurile lucrărilor vor fi suportate prin finanţările europene atrase de către noi, doar 1,9% din cheltuieli fiind suportate de către bugetul judeţului, deci de către buzunarele clujenilor. Este cea mai importantă finanţare obţinută de judeţul Cluj din fonduri europene, iar rezultatele cheltuirii acestor bani vor fi resimţite în bine de către majoritatea clujenilor”, a subliniat Ti?e cu ocazia începerii lucrărilor.

Precizăm că valoarea contractului pentru modernizarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca se ridică la peste 147,95 milioane de lei (fără TVA), lucrările fiind prevăzute a se finaliza în termen de 21 de luni. Amintim că Staţia de Epurare finalizată în anul 1977 deserveşte, în principal, municipiul Cluj-Napoca, dar şi localităţile rurale din amonte care deţin reţele publice de canalizare – Floreşti, Gilău, Baciu şi Săvădisla – şi a beneficiat pînă în prezent de două etape majore de modernizare tehnologică realizate prin credite, finanţări ale CJ şi surse proprii ale Companiei.

În opinia oficialilor clujeni, continuarea modernizării prin actualul contract, inclusiv prin înfiinţarea unei moderne trepte terţiare (eliminarea completă a fosforului şi azotului pe cale biologică), va asigura conformarea deplină a parametrilor descărcărilor în emisar cu prevederile legislaţiei naţionale aliniate la Directiva Europeană 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, ceea ce va aduce un plus de calitate mediului înconjurător din aria municipiului.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie