Clujul tot mai vizitat de urși

Autoritățile clujene au emis duminică după amiază un mesaj RO-ALERT în Stațiunea Muntele Băișorii după ce a fost semnalată prezența unui urs în zonă.

A fost emis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert privind semnalarea prezenței unui urs în apropierea stațiunii Muntele Băișorii. La fața locului s-au deplasat un echipaj de jandarmi și, preventiv, un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara. A fost evacuat de către jandarmi traseul turistic pe care a fost semnalată prezența ursului, însă acesta nu a mai fost văzut”, a transmis ISU Cluj.

Un alt mesaj RO-ALERT a fost emis sâmbătă seara la Chiuiești când un urs a fost surprins pe strada principală din localitate. Tot la Chiuiești, potrivit primarului Gavril Mihuț, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un urs a intrat într-o gospodărie izolată și a ucis patru miei și o oaie. Martorii spun că era un urs brun de circa 400 de kilograme. Primarul Gavril Mihuț susține că prezența urșilor a mai fost semnalată în zonă pe parcursul anilor trecuți, însă nu au produs pagube localnicilor. Edilul a precizat că ursul a început să omoare animale de anul trecut.

În județul Cluj au fost identificați 261 de urși, aproape de trei ori mai mulți decât în urmă cu zece ani când în pădurile județului trăiau 95 de exemplare. Față de anul 2000, populația de urși a crescut cu 32 de exemplare. Odată cu creșterea numărul de urși s-au intensificat și problemele provocate de aceste animale. Astfel, anul trecut pe raza județului Cluj au fost semnalate șapte cazuri de pagube provocate de aceste animale.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut