Clujul – printre orașele cu investiții importante în spații industriale și logistice

Orașul nostru se numărăr printre localitățile unde există o cerere mare de spații industriale și logistice, investiții semnificative în obiective de acest tip urmând să fie finalizate în acest an.

Pentru prima dată în Romînia, cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de un milion de metri pătraţi în 2021, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată. În 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătraţi, în scădere cu 18% faţă de 2020. Reducerea suprafeţei noi livrate, coroborată cu o cerere susţinută din partea chiriaşilor a determinat diminuarea spaţiilor disponibile la 4,2% în Bucureşti şi la 3,5% la nivel naţional.
În prezent, aproape 600.000 mp de spaţii noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti. Timişoara, Braşov şi Cluj-
Napoca vor beneficia de asemenea de noi spaţii industriale şi logistice în 2022, dar există şi un interes evident pentru oraşele mai mici.

Datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că, în ultimul trimestru din anul trecut, companiile au accelerat planurile de închiriere de spaţii industriale şi logistice, contractând un nivel record de spaţii, de 441.000 metri pătraţi, nivel ce reprezintă 44% din suprafaţa tranzacţionată în 2021.
Extinderea comerţului online, atât din punct de vedere geografic, cât şi în ceea ce priveşte gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operaţională şi de scurtare a lanţurilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii.
Cererea a fost generată în principal de companiile de distribuţie şi logistică, de cele de retail, FMCG şi e-commerce, în total acestea realizând jumătate din volumul tranzacţionat.
Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021. Alte sectoare active au fost automotive, producţie, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 metri pătraţi de spaţii închiriate.
Bucureştiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Oradea şi Braşov au fost cele mai active oraşe regionale, cu un total de peste 200.000 metri pătraţi contractaţi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut