Clujul nu a scăpat de pesta porcină

În România mai sunt active 77 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care două în județul Cluj.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că 15 focare sunt în exploataţii comerciale de porcine, fiind afectate 168.521 de animale.
În ultima săptămână au fost stinse 5 focare PPA, unul dintre acestea în Cluj şi au fost înregistrate 5 focare noi, unul dintre acestea fiind localizat tot în județul nostru. Începând din 2017 şi până în prezent au fost stinse 5637 focare de pestă porcină africană.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.541 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În Clluj au fost depistați 93 de mistreți cu PPA, însă nici unul în ultima săptămână. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.
Pentru PPA nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, deoarece animalele din exploatația afectată trebuie sacrificate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut