Clujul nu a scăpat de pestă porcină

La sfârșitul acestei săptămâni, 73 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active la nivel naţional, 4 dintre acestea fiind localizate în județul Cluj.

În ultimele 7 zile, după ce 35 de focare au fost stinse în țară, 6 dintre acestea în județul Cluj, celelalte în judeţul Buzău – 11 focare, Bihor – 8, focare în jTimiş şi Tulcea – câte două, iar în în Bistriţa-Năsăud, Braşov, Hunedoara, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu – câte unul.

Datele prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), arată că din totalul de focare active, 15 sunt în exploataţii comerciale, în total fiind afectate 281.151 de porcine. Recent au fost înregistrate 6 focare noi, câte unul în judeţele Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ şi Tulcea.
De la prima semnalare a prezenţei peste procine în România, în iulie 2017, şi până în prezent au fost diagnosticate 6.392 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe, dintre care 93 de cazuri în județul Cluj. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.
În perioada 27 ianuarie – 3 februarie au fost înregistrate 49 de cazuri noi de PPA la mistreţi.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut