Clujul în planul de reindustrializare al PSD

Vasile Dîncu: Nu se poate trăi numai din servicii

 

Liderul PSD Cluj, europarlamentarul Vasile Dîncu a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă că reindustrializarea României este proiectul cel mai important al PSD pentru că poate asigura calea spre bunăstare mult mai simplu, precizând că acest proces va putea aduce acasă măcar o parte din diaspora.

În cadrul Programului de guvernare propus românilor de social-democrați, reindustrializarea reprezintă o prioritate. Obiectivele programului sunt stimularea investițiilor în zonele industriale, promovarea producției locale și exportul produselor românești, dar și asigurarea unei dezvoltări economice sănătoase bazate pe producție.

Social democratul Vasile Dîncu a arătat că România poate deveni lider regional în materie de energie și că poate asigura un mixt energetic care să fie o bază pentru o reindustrializare.

Eurodeputatul a explicat că pentru prima dată Clujul are o mare șansă să devină unul din hub-urile energetice cele mai importante. „Ați văzut că guvernul a relansat, deși din păcate foarte mult timp a centralismul democratic de la noi a blocat, proiectul Tarnița Lăpuștești. Proiectul ăsta ar însemna o echilibrare a sistemului energetic nu numai pentru România- știți că era gândit proiectul ca să fie un pandant pentru Cernavodă. Dar dincolo de asta, este foarte important. De multe ori am discutat la București, am găsit tot felul de deștepti, specialiști care spuneau că nu, că există tot felul de centrale mai mici care pot să facă tot felul de sisteme de echilibrare. Nu se poate. Guvernul de acum, guvernul viitor va merge mai departe pentru a găsi un investitor pentru a porni acest proiect. Va fi un proiect foarte important pentru noi și s-a declanșat acest acest proces”, a spus Vasile Dîncu. El a precizat că în țară sunt încă o multe microhidrocentrale care au fost realizate înainte de ’89, unele construite în proporție de 90%, și care au fost oprite în diverse faze din cauza exacerbărilor filozofiei ecologiste în România. „Energia este foarte importantă, energia verde pe care putem să o facem noi, să devenim lideri regionali. Aici putem asigura un mixt energetic care să fie o bază pentru o reindustrializare”, a punctat Vasile Dîncu.

Liderul PSD Cluj a mai explicat că „Raportul Mario Draghi” privind competitivitatea industriei europene cuprinde câteva lucruri care pot ajuta și în Transilvania la refacerea unor centre industriale, menționând că există șanse ca o parte din industria de apărare să se mute în România.

A început Făgărașul, ați văzut legat de un proiect cu Rheinmetall, cu fabrică de pulberi. Și la Mediaș, la Cugir. Avem pentru că unul dintre proiectele europene este refacerea industriei de apărare. În viitor o parte din industria de apărare europeană se va muta în România. Sper să putem să revigorăm marile centre ale noastre care pe vremea comunismului funcționau într-un anumit nivel. Avem și alte posibilități. Am avut aici, am fost cu premierul Marcel Ciolacu, de exemplu la Farmec și am văzut o investiție, un proiect de investiție care este de foarte mare viitor. Au primit promisiunea din partea Guvernului că va fi sprijinit acest proiect de investiție la Farmec”, a declarat Vasile Dîncu.

Nu se poate trăi numai din servicii”

Eurodeputatul este de părere că după raportul Mario Draghi toate țările europene trebuie să înțeleagă că nu se poate trăi din calea treia, numai din servicii. „Avem un noroc și că o avem pe Roxana Mânzatu comisar pentru Muncă și Refacerea Competențelor în viitor și pentru forma de Educație. Am văzut aici la Cluj și am fost de două ori întâmplător la ceea ce fac cei de la AJOFM. Cred că și refacerea învățământului dual va putea să participe la o reconstrucție a României. Este proiectul cel mai important al PSD pentru că poate asigura calea spre bunăstare mult mai simplu. Reindustrializarea va putea aduce măcar o parte din diaspora. Să crească numărul locurilor de muncă. Suntem în faza în care deschidem un fel de Brainstorming. Aici, în Transilvania, nu funcționează foarte bine ordinul de la centru și vrem să vorbim despre lucrurile noastre. M-am bucurat că ultima dată l-am auzit pe Marcel Ciolacu vorbind tot mai des despre descentralizare, proces care va fi repornit după 1 ianuarie”, a punctat liderul PSD.

Proiect de țară

Secretarul executiv al PSD, Alexandru Cordoș a arătat, la rândul său, că planul de reindustrializare constituie un proiect de țară, care intră în zona coeziunii.

În opinia social democratului, reindustrializarea se poate face prin dezvoltarea parcurilor industriale, a brandurilor locale și prin asigurarea forței locale.

Alexandru Cordoș a readus în discuție exemplul Farmec, de la Cluj-Napoca, arătând că dacă acest operator economic va fi susținut să își crească capacitatea de producție prin relocarea fabricii, vor crește exporturile și se va echilibra balanța comercială.

Farmec, un brand românesc cu peste 700 de produse, exportă foarte mult, nu au datorii dar au nevoie de o relocare care costă 20 de milioane de euro. Au teren în zona Someșeni, se caută soluții și cred că va găsi printr-o schemă de ajutor de stat rambursabil care vine să ajute. Va crește capacitatea de producție, cresc exporturile și echilibrăm balanța comercială”, explică social democratul.

Răzvan Ciortea: Parlamentarii ar trebui să aducă investitori

În opinia senatorului Răzvan Ciortea, este pentru prima dată când Guvernul are soluţii pentru reindustrializare, precizând că în acest proces vor trebuie vizate și orașele mai mici. „Turda era perla industriei Transilvănene, aveam fabrică de sticlă, ceramică, ciment. În prezent nu mai sunt. Turda absorbea forţa de muncă din zona limitrofă şi chiar şi din Cluj-Napoca. În acest program vorbim de 2 miliarde de euro. 500 de milioane de euro vor merge în industria de prelucrare, 1 miliard de euro se va duce în decarbonizarea proceselor de producţie şi în eficientizarea energetică. Este vorba de 100 de milioane de euro pe beneficiar în industria chimică. Parlamentarii ar trebui să aducă investitori”, a precizat Răzvan Ciortea. 

Remus Lăpușan: România trebuie să-și recâștige piața internă

Prim vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan afirmă că România este pregătită să facă față provocărilor economiei de piață, însă a subliniat că numai prin inovare se pot face pași serioși implementarea Planului de reindustrializare.

Totodată, Remus Lăpușan a atras atenția că România trebuie să-și recâștige piața internă. „Trebuie să fim la fel de relevanți ca Polonia sau ca alte țări din Estul Europei pentru că din acest punct de vedere avem deficit atât de imagine cât și de acțiune”, a evidențiat Lăpușan, adăugând că pentru a recuceri piața internă trebuie valorificat ceea ce există deja ca și companii, mai ales în zona de IMM-uri, și totodată, trebuie pus accent pe parteneriatul public privat.

Nu putem să stăm până în 2028, trebuie să luăm ce avem în acest moment în piață și să recucerim piața internă pentru că în acest moment avem un deficit de 20 de miliarde de euro anual, ceea ce este foarte mult”, a punctat Lăpușan.

Prim vicepreședintele PSD a mai sugerat că pentru a recuceri piața internă vor trebui impuse condiții marilor lanțuri de magazine pentru a vinde mai multe produse românești deoarece, la ora actuală, peste 60 la sută dintre produsele pe care le valorifică sunt din alte țări.

Prezent la conferința de presă, Flaviu Turcu, președintele Asociația pentru Diplomație Tehnologică susține că în procesul de reindustrializare sunt foarte importante tehnologiile pe care le vom folosi pentru că nu se poate regândi acest proces în perspectiva secolului XIX sau XX. „Este un cu totul alt mod de a gândi reindustrializarea. Sper că va fi un plan de țară și că proiectul acesta va fi gândit bine și apoi implementat pentru că este ultima mare șansă a României în acest secol-XXI”, a punctat Flaviu Turcu.

Cercetătorul a mai arătat că România este de 7 ani pe ultimul loc în Europa la capacitatea de inovare. 

Suntem la sub 0,5 la sută din PIB deși ni se spune că ar trebui să fim 2 la sută din PIB. Trebuie să vedem domeniile tehnologice în care putem să fim jucători importanţi. Nu vom putea face nimic dacă nu vom investi în tehnologiile noastre proprii. Trebuie să avem tehnologiile noastre proprii pe care să le exportăm”, a declarat Flaviu Turcu. 

Cercetătorul a mai ținut să puncteze că o altă probleme de care trebuie să se țină cont când vorbim de reindustrializare este legată de oprirea în țară forței de muncă bine pregătite.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut