Clujul, campion național la șantierele de construcții

În cursul anului trecut, în România au fost derulate 29.719 proiecte de construcții, cu 20%mai multe faţă de anul precedent.

Conform IBC Focus, cu un total de 5.117 de şantiere monitorizate, în luna noiembrie a anului trecut a fost înregistrată o creştere de 45,2% faţă de aceeaşi lună din 2021, când s-au consemnat 3.253 astfel de puncte. Pe locul doi în clasamentul celor mai productive luni se află octombrie (4.806 investiţii identificate şi monitorizate, faţă de 3.051, în 2021). Tot în topul creşterilor procentuale se află şi luna decembrie, cu un plus de 55,4%, de la an la an.
Anul trecut a continuat trendul de creştere a numărului proiectelor de construcţii, cu evoluţii pozitive în toate cele nouă domenii analizate: Birouri/Comercial, Clădiri rezidenţiale private, Construcţii sociale, Hotel & relaxare, Industrial, Infrastructură, Medical & Ştiinţific, Retail şi Utilităţi. Cea mai semnificativă creştere este în domeniul infrastructurii.
Pe segmentul clădirilor rezidenţiale private s-au consemnat un total de 12.149 de investiţii, în creştere cu 17% faţă de anul precedent. Pe poziţia următoare în preferinţele investitorilor s-a plasat sectorul Industrial, cu 5.960 de proiecte (majorare cu 11,5%).

În ceea ce priveşte regiunile atractive pentru investitori, anul trecut Cluj, Timiş şi Bucureşti-Ilfov s-au aflat în top. În judeţul Cluj s-au înregistrat 2.315 proiecte de construcţii (majorare cu 15,2% față de 2021), iar în judeţul Timiş 2.110 proiecte de construcţii (creștere cu 17,2%). În cazul Bucureşti-Ilfov s-au înregistrat 1.799 de proiecte de construcţii (avans de 4%, de la un an la altul).
Analiza relevă că judeţul Botoşani a raportat cea mai mare creştere procentuală, cu un plus de 51,3%, de la 275 de investiţii monitorizate în 2021 la 416 în anul 2022. Judeţul Suceava se află la o distanţă destul de mică, cu un salt de 41,3% a numărului de proiecte. La polul opus, judeţele Alba, Covasna şi Vâlcea au consemnat scăderi ale proiectelor de construcţii aflate în derulare.
În 2022, sectorul de construcţii rezidenţiale private a reuşit să depăşească pragul de două mii de proiecte într-o singură zonă, mai exact 2.707 investiţii situate în zona de Nord-Vest, din care face parte și județul Cluj. Tot această zonă este lider şi în cazul sectoarelor de Birouri & Comercial, Hotel & Relaxare sau Industrial. De asemenea, sectorul Industrial a atins în zona de Nord-Vest un total de 1.016 proiecte de construcţii. În sectorul rezidenţial privat s-a depăşit pragul de 1.000 de şantiere şi în zonele Bucureşti – Ilfov, Centru, Nord- Est, Sud-Est şi Vest. Un interes mai redus din partea investitorilor pentru proiectele de construcţii s-a observat în zonele de Vest şi Bucureşti – Ilfov în cazul proiectelor de Retail.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut