Clujul are tot două focare de pestă porcină

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna trecută, două dintre acestea continuând să existe în județul Cluj.

Potrivit datelor prezentate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din totalul focarelor active în 23 septembrie, 19 erau în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine.
În intervalul 16 – 22 septembrie 2021 au fost înregistrate 46 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţul Arad (14). În acelaşi interval au fost înregistrate 8 cazuri noi de PPA la mistreţi. De remarcat că în județul Cluj nu a mai fost depistat nici un focar nou de pestă porcină și nu a mai fost găsit nici un mistreț cu această boală, dar nici nu a fost stins vreunul dintre focarele existente.
În perioada 2019 şi până în prezent, la nivel național au fost stinse 3.452 de focare de pestă porcină africană.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.874 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe, dintre care 33 de mistreți găsiți morți și 16 mistreți vânați în județul Cluj. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
ANSVSA susține că din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariţiei focarelor de PPA sunt: cumpărarea / vânzarea porcinelor fără documentele legale, scoaterea animalelor din zonele de restricţie, sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, neanunţarea mortalităţilor / sacrificărilor pentru consum propriu, respectiv a îmbolnăvirilor la medicul veterinar, numărul foarte mare de mistreţi morţi (4079) sau vânaţi (1795) confirmaţi cu PPA. Autoritatea apreciază că aceste mişcări au dus la răspândirea şi confirmarea unor focare succesive de PPA şi la creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine, și avertizează că apariţia focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricţiilor impuse acestor exploataţii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut