Clujul are încă o platformă pentru gunoiul de grajd. Investiția în trei platforme se apropie de 6 milioane lei

După ce în acesastă săptămână au fost deja recepționate două platforme de depozitare a gunoiului de grajd în comunele clujene Mica și Unguraș, Ministerul Mediului a anunțat inaugurarea unei facilități similare în comuna Călăţele, obiectivele având rolul de a preveni infestarea apei cu nitrați.

Oricât ar părea de nesemnificative, aceste investiții au un rol foarte important: de a oferi un spațiu colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri şi gospodari, care nu au mijloace de a gestiona corect bălegarul. Astfel, ei vor putea să-l depoziteze, în vederea compostării, fără riscul de a polua cu nitraţi apa din pânza freatică, iar ulterior să poată să beneficieze de un îngrăşământ organic de calitate. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat de autoritățile locale prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. Reamintim că nitraţii sunt periculoşi pentru că apa din pânza freatică infestată ajunge în fântâni sau în alte surse de alimentare și, odată consumată, scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii mai pot provoca avorturi spontane şi infertilitate masculină.

Platforma din Unguraș are o capacitate de stocare de 1.566 metri cubi/an, valoarea totală a invstiției fiind de 1,99 milioane lei cu TVA, din care 98.866 lei cu TVA reprezintă cofinanţarea comunei, cea din Mica are o capacitate de 1.541 metri cubi/an, a costat 1,74 milioane lei, din care 89.021 lei reprezintă contribuția comunei, iar cea din Călățele are o capacitate de stocare de 1.890 mc/an, și a costat aproape 2,1 milioane lei, din care 90.986 lei contribuţie locală. La fel ca în Mica și Unguraș, și adminsitrația din Călățele a primit un set de utilaje alcătuit din: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o vidanjă şi o maşină de împrăştiat compostul rezultat (mraniţa). Un calcul sumar ne arată că investiția totală în cele trei platforme este de peste 5,83 milioane lei.

Reamintim că, la nivel național se desfășoară proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. La momentul demarării proiectului, în 2008, zeci de localitați din județul Cluj, inclusiv orașe, au fost identificate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi din gunoi de grajd.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut