Clujul ar putea avea încă un membru în Guvernul Ciucă

Deputatul liberal clujean Sabin Sărmaș ar putea fi instalat în fruntea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Numele lui Sabin Sărmaș este vehiculat de câteva săptămâni pentru a ocupa postul rămas vacant în urma demisiei lui Florin Roman după scandalul mediatic pe tema neconcordanțelor din CV-ul său.

Pentru ca Sabin Sărmaș să poată fi promovat ministru va fi nevoie de negocieri foarte puternice, deoarece Clujul are deja doi reprezentanți în Guvernul Ciucă.

Este vorba de Mirca Abrudean, șeful cancelariei prim-ministru, funcție cu rang de ministru, și de Vasile Dâncu, șeful de la Apărare. Un al treilea clujean în Executiv ar putea declanșa reacții din partea altor filiale din PNL sau chiar din PSD. Numai că atuul în viitoarele negocieri pentru numirea lui Sărmaș constă  în expertiza și profesionalismul acestuia în domeniul telecomunicaților și tehnologiei.   

Sabin Sărmaș este președintele Comisiei pentru Comunicații și Tehnologia Informației din Camera Deputaților, iar până în decembrie 2020 a fost președintele Autorității pentru Digitalizarea României(ADR). În perioada în care a condus a avut rezultate foarte bune, reușindu-se implementarea mai multor proiecte importante în domeniul digitalizări administrației.

De asemenea,  a fost desemnat să preia rolul de „Chairman”, în cadrul celei mai importante conferințe de IT&C, pe care o organizează Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) de la Geneva, și pe care România o va găzdui în luna august 2022, conform candidaturii admise în 2019 de țările membre UIT.

Forumul l reuneşte diverse categorii de actori (sectorul privat, societatea civilă, comunitatea tehnică şi academică, guverne, organizaţii interguvernamentale) pentru a discuta, în cadrul unui proces multilateral, democratic şi transparent, probleme de politici publice legate de Internet. IGF promovează discuţiile şi dialogul deschis în vederea identificării unei abordări comune privind modalităţile de promovare a Internetului şi de gestionare a riscurilor şi provocărilor care apar cu privire la utilizarea şi evoluţia acestuia.

Această conferință se organizează la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite, fiind cel mai important eveniment internațional din domeniul telecomunicațiilor. La începutul lunii septembrie, Sabin Sărmaș a fost numit președinte al Conferinței și va avea un rol de mediator în negocierile avute între statele prezente.

Într-o conferință de presă, vineri, președintele PNL Florin Cîțu a admis că Sabin Sărmaș e luat în calcul pentru funcția de ministru al cercetării, inovării și digitalizării, împreună că Iulian Popescu (în prezent acesta este secretar de stat).

„Cele două nume sunt evidente, cred, pentru că unul este președintele comisiei IT în Camera Deputaților, celălalt este secretar de stat la Ministerul Digitalizării (…) Propunerea va fi în Partidul Național Liberal, am discutat și cu premierul Ciucă, va fi și el implicat în această decizie”, a comentat  Florin Cîțu.

Pentru funcția de ministu al cercetării, inovării și digitalizării este vehiculat și numele lui Iulian Popescu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut