Clujul a ”furnizat” cele mai multe litigii soluționate amiabil cu băncile

De la începutul anului în curs, negocierile din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) au dus la rezolvarea a 73 de litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată din 18 județe ale României, cele mai multe dosare fiind din județul Cluj.

De remarcat că, până la mijlocul lunii aprilie a acestui an, au fost rezolvate mai multe dosare provenite din instanță decât în tot anul 2021, iar 20 dintre cele 78 de doare soluționate prin CSALB în 2023 au venit din județul Cluj.

Din anul 2021 și până în prezent, peste 280 de litigii de pe masa instanțelor de judecată și-au găsit o rezolvare în afara proceselor, deoarece părțile implicate (bănci și creditori) au dorit și au reușit să găsească o soluție prin negociere, în cadrul CSALB. În aceste situații, procesele au fost stopate, iar creditorii și băncile au ajuns la un compromis, cu ajutorul unui conciliator al Centrului. În majoritatea cazurilor, banca aflată în proces cu consumatorul a preferat varianta concilierii ca alternativă la un proces, iar consumatorul a acceptat-o și a completat o cerere de conciliere pe site-ul csalb.ro. Sunt și situații în care instanțele au făcut astfel de recomandări părților aflate în litigiu, iar judecătorii din Tribunalul Specializat Argeș și Judecătoria Pitești sunt primii din țară care au recomandat oficial concilierea dintre consumatori și bănci sau instituții financiare non-bancare.

Reamintim că CSALB, care este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene, intermediază gratuit, în mai puțin de trei luni, negocierea dintre consumatori și instituțiile de creditare pentru contractele aflate în derulare. Persoanele din orice județ al țării pot trimite cereri către CSALB, completând un formular on-line direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de negociere, este desemnat un conciliator dintre cei 17 specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar, care colaborează cu Centrul. Litigiul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut