Clujenii și-au cinstit eroii

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. 

În această zi au avut loc ceremoniale militare şi religioase la nivel naţional organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state, organizate de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, programe organizate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, dedicate aniversării Zilei Eroilor, în instituţiile/unităţile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale au organizat manifestări comemorative, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război, așa cum s-a întâmplat și în județul Cluj.

Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ‘”Gemina”, autorităţile administraţiei locale, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război- filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor, au organizat slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor.

La Cluj-Napoca au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Aviatorului Erou “plt. adj. Traian Dîrjan’’ din cartierul Someşeni şi la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste. De la ora 12, la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii a avut loc un ceremonial militar şi religios, la care au luat parte reprezentanţi ai Prefecturii Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Primăriei Cluj-Napoca, instituţilor deconcentrate, partidelor politice şi ai unor organizaţii nonguvernamentale. În acest context, prefectul Tasnady Istvan, primarul Emil Boc, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, col(r) Iulian Patca, președintele Asociației Cultul Eroilor Cluj și generalul maior Dorin Blaiu comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” au rostit numele eroilor care au căzut în timpul celor două conflagrații mondiale.

Manifestări dedicate dedicate cinstirii celor care s-au jertit pentru acest neam şi ţară au avut loc şi la Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece, precum și la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial din localitatea Someșul Rece.

În cadrul ceremoniei, prefectul Tasnady Istvan a dat citire mesajului transmis de premierul Cîțu cu ocazia Zilei Eroilor. De asemenea, primarul Emil Boc a ținut să sublinieze că o națiune care își respectă eroii are viitor. „A-ți respecta eroii înseamnă să dai dovadă de civilizație, de înalt spirit democratic, de prețuire pentru ceea ce ești și ce vei fi. Astăzi prețuim eroii națiunii române, pe aceia care prin jertfa și sângele lor au făcut posibilă România Mare și fac posibilă viața noastră democratică de acum.

(…) Prin respectul hainei militare, astăzi, în egală măsură sunt eroi și cei care au căzut la Plevna sau Smârdan sau la Mărășești, Oituz, Mărăști sau, aici, în bătălia pentru eliberarea Clujului, și cei care astăzi sunt pe teatrele de operațiune reprezentând cu cinste România și asigurându-ne securitatea și siguranța în fiecare zi”, a spus Boc.

Și la Jucu, autoritățile locale au ținut să aducă respectul cuvenit celor care s-au sacrificat pentru țară.

Aici, Ziua Eroilor a fost sărbătorită la Monumentul Eroilor, unde sunt înhumaţi 217 eroi. La eveniment au fost prezente oficialităţi locale, în frunte cu primarul Valentin Dorel Pojar, vice-primarul Mihai Cocoşi, reprezentanţi ai Poliţiei Locale, ai Consiliului Local Jucu şi personalul Unităţii Militare 01489 Jucu, în frunte cu locotenent-colonelul Florin Gheorghe Zirbo, comandantul Unităţii, cunoscută şi sub numele de Depozitul 194 Armament şi Muniţii „Valea Prodăii”. Evenimentul a început potrivit tradiției cu intonarea imnului de stat şi a continuat cu o slujbă de parastas în memoria eroilor, săvârşită de părinţii Cercului Preoţesc Jucu. Au luat cuvântul primarul Valentin Dorel Pojar și lt.-col. Florin Gheorghe Zirbo, comandantul UM 01489 şi reprezentanți ai Cercului Preoțesc Jucu. Aceștia punctat importanța evenimentului și au evocat în egală măsură faptele de eroism ale celor care cu prețul vieții și cu vârful baionetei au scris cu sângele vârsat pagini de istorie. ”Lecția de devotament, altruism, patriotism și spirit de sacrificiu pe care o reprezintă jertfa eroilor neamului românesc trebuie să ne inspire pe toți, să ne apropie mai mult de valorile pe care este clădită România modern”, a spus primarul Valentin Dorel Pojar. Monumentul Eroilor de la Jucu de Jos a fost ridicat în memoria celor 217 eroi din cel de-al Doilea Război Mondial. Manifestarea de la Jucu s-a încheiat cu tradiționala depunere de coroane. Din 1920 încoace, Ziua Eroilor este celebrată în aceeași zi cu sărbătoarea Înălțării Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos la cer. Ulterior, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată că Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Ca fapt divers, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi atât pe eroii autohtoni, cât și pe cei străini. Acțiuni similare au avut loc la Vișea și Gădălin, unde de asemenea au fost ridicate monumente în cinstea eroilor. Anul trecut, din cauza pandemiei, aceste evenimente nu au putut fi organizate la monumentele închinate eroilor, dar Biserica Ortodoxă a le-a cinstit memoria prin oficierea slujbei de parastas. Numai în Marele Război, România a pierdut aproape un milion de militari şi civili.

De Ziua Eroilor la ora 12.00 în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.

Redacția

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut