Clujenii s-au săturat de orașe. Se mută la țară

Prețurile tot mai mari ale locuințelor din centrele urbane ale județului, precum și măsurile de siguranță sanitară impuse de cei doi ani de pandemie, îi determină pe tot mai mulți clujeni să aleagă zonele rurale în detrimentul orașelor.

În ultimii doi ani, din diverse motive, tot mai mulți clujeni au ales să-și stabilească reședința în una dintre zonele rurale din județ. Cauzele care au dus la acest exod de la oraș spre sat țin atât de costurile exagerat de mari al unei locuințe ”la oraș” – spre exemplu, în Cluj-Napoca, prețul mediu a trecut de mult de 2.500 euro/metru pătrat util -, cât și de regulile de iginenă și distanțare socială care au devenit o regulă în timpul pandemiei, și a căror ecouri nu sau stins nici astăzi. De asemenea, munca la distanță, care a devenit o posibilitate reală pentru tot mai mulți clujeni, creșterea gradului de confort din localitățile rurale, care dispun în marea lor majoritate de utilitățile necesare unui trai decent sau dorința de a scăpa de aglomerația, zgomotul și poluare din orașe, au contribuit în mare măsură la această tendință tot mai des întâlnită în ultima perioadă de timp.

Faptul este confirmat și de datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj, care arată că, anul trecut și în primele șase luni din acest an, numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în mediul rural l-a depășit cu mult pe al celor care vizează construcții în mediul urban. Astfel, în primul semestru din acest an, în județ au fost eliberate 1.155 autorizații, cu 103 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, 865 dintre acestea fiind pentru mediul rural, și numai 290 pentru orașe. Tendința s-a menținut și în ultima lună a intervalului, când au fost eliberate 194 de autorizații, raportul dintre mediul rural și cel urban fiind de 129 la 65. Situația a fost asemănătoare și în intervalul ianuarie – iunie din anul anterior, când au fost eliberate 1.052 autorizații, dintre care 752 ”la sat” și doar 300 ”la oraș”, și s-a regăsit inclusiv în luna iunie din 2021, când dintre cele 208 autorizații eliberate, 131 au fost pentru mediul rural, iar numai 77 pentru mediul urban.

Să sesizăm că această atitudine, tot mai frecvent întâlnită, este exact contrarul celei din perioada comunistă și din primii ani de după 1990, când, din cauza migrației, fie spre alte țări, fie spre oraș, unele sate au ajuns să fie foarte aproape de depopulare.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut