Clujenii nu și-au uitat eroii

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. 

În acest context, autorităţile administraţiei publice locale au organizat manifestări comemorative, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război, așa cum s-a întâmplat și în județul Cluj.

Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ‘”Gemina”, autorităţile administraţiei locale, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război- filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor, au organizat slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor.

La Cluj-Napoca, începând cu ora 12, la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii a avut loc un ceremonial militar şi religios, la care au luat parte reprezentanţi ai Prefecturii Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Primăriei Cluj-Napoca, instituţilor deconcentrate, partidelor politice şi ai unor organizaţii nonguvernamentale. În acest context, prefectul Irina Munteanu a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă legat de importanța Zilei Eroilor. „Respectul pentru toţi eroii neamului reprezintă măsura respectului faţă de însăşi România şi faţă de viitor”, a transmis premierul.

La rândul său, primarul Emil Boc a spus că fără eroii noștri noi nu am fi ceea ce suntem ca națiune, ca stat, ca cetățeni. „Această zi este importantă pentru că mai mult ca niciodată ne amintim de cei care ne-au făcut posibilă viața astăzi și ne arată ce trebuie să facem pentru generațiilor viitoare. Eroii neamului românesc sunt și știuți, și neștiuți. Pentru ca noi să fim astăzi aici, eroii neamului românesc au plătit cu viața”, a spus edilul, precizând că mesajul eroilor pentru generațiile actuale este „aveți grijă de jertfa noastră să nu fie inutilă!”.

La Cluj-Napoca au mai fost depuse jerbe de flori la Monumentul Aviatorului Erou “plt. adj. Traian Dîrjan’’ din cartierul Someşeni şi la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste.

Manifestări dedicate dedicate cinstirii celor care s-au jertit pentru acest neam şi ţară au avut loc şi la Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece, precum și la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial din localitatea Someșul Rece.

La Turda, cu ocazia sărbătoririi Zilei Înălţării Domnului şi comemorării Eroilor Neamului, Primăria a organizat o ceremonie publică (militară și religioasă) în fața Catedralei Ortodoxe. „Astăzi am sărbătorit Ziua Înălțării Domnului, un moment de reflectare și de înălțare spirituală pentru toți cei ce cred în puterea și înțelepciunea divină. Totodată, a fost și ziua în care am comemorat eroii neamului nostru. Eroii noștri sunt cei care au luptat cu devotament și curaj pentru ca noi să trăim într-o societate liberă și într-un stat demn de respect. Le suntem datori cu recunoștință și admirație veșnică pentru sacrificiul lor. Fiecare dintre noi poate contribui la construirea unei societăți mai bune și mai juste, respectând valorile pe care acești eroi le-au apărat. Să fim uniți în eforturile noastre de a cultiva toleranța, respectul reciproc și dreptatea în comunitatea noastră. În această zi specială, să luăm aminte la învățămintele pe care ni le oferă sărbătoarea Înălțării Domnului și să ne amintim cu gratitudine de eroii neamului nostru!Glorie veșnică eroilor noștri!”, a transmis primarul Cristian Matei.

Și în comuna Jucu a fost organizat un ceremonial militar și religios în memoria eroilor României.

La festivitate au luat parte primarul Valentin Pojar, directorul Școlii George Barițiu din Jucu și militari ai unității militare din Jucu în frunte cu comandantul unității colonel Florin Zirbo.

C. PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut