Clujenii, în topul evazioniștilor fiscali

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va demara, din 1 iulie, controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane.

„Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş (foto), președintele ANAF.

El a afirmat că, în urma unei analize făcută de ANAF, s-a constatat că la 561.000 de persoane există o diferenţă între veniturile estimate şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro. ”Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze.”, a afirmat şeful ANAF. El a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu.

Diferențe uriașe între veniturile declarate și cele estimate au fost identificate în mai multe zone din țară, printre care figurează și județul Cluj.

”Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice.” a mai spus șeful Fiscului.

Topul evazioniștilor

București – 29,9 miliarde lei

Ploiești – 19,4 miliarde lei

Cluj -14,3 miliarde lei

Iași – 12,5 miliarde lei

Galați – 12,4 miliarde lei

Brașov – 11,3 miliarde lei

Timișoara – 8,4 miliarde lei

Craiova – 6,3 miliarde lei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut