Clujenii de la Promelek estimează afaceri de 4000 milioane euro pe piața de echipamente electrice

Compania clujeană Promelek XXI estimează că piața de profil se menține, în 2022, pe același trend ascendent din ultimii ani, astfel în acest an piața de echipamente electrice de joasă și medie tensiune va ajunge la o valoare de circa 400 de milioane de euro.

„Ultima perioadă a fost marcată de provocările legate de indisponibilitatea materiilor prime la care se adaugă majorările frecvente și semnificative de preț, ceea ce menține în piața de echipamente electrice o volatilitate mare și o tensiune prelungită și de izbucnirea conflictului din Ucraina. Există semnalele unei corecții între dezechilibrul cerere – ofertă, dar încă se înregistrează fluctuații.”, apreciază Karoly Nagy (foto), director general Promelek XXI.

Potrivit estimărilor, piața de echipamente electrice se menține în acest an pe un trend ascendent, impulsionată de rezultatele primelor luni din an, urmând ca al doilea semestru să aducă o ușoară încetinire a ritmului de creștere.

Un alt aspect important este faptul că piața de profil se orienteză mult mai preganat către produse și soluții de calitate, ce înglobează tehnologie de ultimă oră. Spre exemplu, este din ce în ce mai clară tendința ultimilor ani de implementare de soluții de automatizare a clădirilor, care aduc, pe lângă eficiență energetică, confort și siguranță în utilizare. În ciuda provocărilor din piață, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 4,1%, în primul trimestru al anului conform estimărilor oficiale, în special pentru clădirile rezidențiale. Acest lucru a avut, de asemenea, un impact puternic în avansul raportat până acum de piața pe care activăm”, a mai spus Karoly Nagy.

Cresc solicitările pentru sisteme fotovoltaice

În acest context, Promelek XXI a raportat un avans cu 33% al cifrei de afaceri în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2021. Astfel, business-ul companiei s-a situat la circa 8,4 milioane euro în acest an, comparativ cu 6,3 milioane euro în primul trimestru din 2021.

Cea mai intensă zonă de creștere prămâne cea generată de segmentul de proiecte – acesta reprezentând circa 37% din business, dublu față de trimestrul 1 din 2021. În același timp, se remarcă o ascensiune considerabilă pe segmentul de energie regenerabilă, unde solicitările pentru sistemele fotovoltaice au crescut.

Sistemele fotovoltaice reprezintă o soluție viabilă pentru creșterea eficienței energetice, România având un potențial de capacitate fotovoltaică de 2,5 ori mai mare față de producția centralei de la Cernavodă. De asemenea, potrivit unei analize Eurostat, în 2020, 3,09% din producția de energie electrică din România a provenit din panouri fotovoltaice. „Piața de panouri fotovoltaice este în expansiune, dar sunt necesare în continuare investiții masive și susținere constantă pentru a stimula acest potențial. Ținta ar fi să atingem cel puțin media europeană de 5% din energie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice”, afirmă Karoly Nagy.

Creșteri majore de preț

Într-un context marcat de creșteri de prețuriși într-o industrie în care produsele și soluțiile pentru instalațiile electrice au la bază multe materii prime, se estimează majorări de preț de cel mult 20%.

Majorările de preț vor fi mai mari acolo unde produsele au o componentă tehnologică mai redusă, dar au mai multă materie primă în valoarea finală. Față de schimbările de preț ale materiilor prime din anii anteriori, acum este de luat în calcul viteza cu care se derulează acestea. De exemplu, oțelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului, creșteri consecutive de preț, în total de peste 12%”, spune Karoly Nagy.

Promelek XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind instalații electrice de joasă şi medie tensiune și servicii tehnico-comerciale și logistice. Din 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania. Acționarii companiei grupul Elektra – cu 77,6% din acțiuni, co-fondatorului companiei, Károly Nagy – 19,4%, Remus Hațegan, director executiv – 3%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut