Clujenii continuă să sprijine familiile din Ucraina

Armata lui Putin continuă să bombardeze, de aproape o lună, obiective civile și militare din Ucraina. În urma distrugerilor fără noimă, și-au pierdut viața sute de civili și copii , după ce obuzele au lovit școli, cămine de bătrâni și cartiere rezidențiale din mai multe orașe ale Ucrainei.
Populația județului Cluj, ca de altfel a întregii Românii, a fost și este solidară cu suferințele ucrainenilor, oferind încă din primele zile ale războiului sprijin material și uman zecilor de mii de persoane ce au ales să-și abandoneze agoniseala de-o viață și să aleagă pribegia.

La toate punctele de trecere a frontierei au fost organizate adevărate tabere de prim ajutor umanitar, unde sunt prezente echipaje ISU, medici, asistente, mici bucătării apărute prin grija voluntarilor, iar donațiile ce vin necontenit provin de la persoane fizice sau juridice, parohii, asociații caritabile și chiar de la primării din orașe și comune.

Mobilizările au fost exemplare în unele unități administrativ teritoriale, motiv pentru care amintim aici municipiul Gherla, comunele Jucu, Frata, Luna, Apahida, Mărișel, Călăraș, Poieni, Gilău, Ceanu Mare, Cojocna, Geaca, Dăbâca, Mociu, Sânmărtin, Ploscoș și exemplele pot continua.
Sunt multe comune care au organizat centre de colectare, iar altele au pregătit spații de cazare unde sunt asigurate materiale pentru igiena personală și necesarul de alimente pentru perioada de tranzit sau a șederii mai îndelungate a celor ce au fugit din propria țară de frica morții.

Nu putem să nu consemnăm în acest material spiritul umanitar desprins din acțiunile întreprinse de Asociația Iulia Bodea din Gilău, care a luat naștere din dorința de a păstra vie amintirea tinerei absolvente de facultate care și-a pierdut viața în cumplitul accident de la Turnul Eiffel din Paris, înainte de a-și îmbrăca mult dorita rochie de mireasă. Prin coordonarea numeroaselor acțiuni asigurate de tatăl Iuliei, dl. Constantin Bodea, s-au colectat, de la oameni cu suflet generos, o gamă diversificată de produse necesare celor rămași fără casă, masă și loc de muncă de când armata …roșie a primit ordin să distrugă această țară. Până la această dată, Asociația Iulia Bodea a trimis la punctul de frontieră de la Sighetul Marmației 100 perechi de bocanci pentru cei ce luptă în regiunea Transcarpatia, alte 60 perechi spre granița de la Satu Mare, inclusiv cutii cu șosete pentru bărbați.

De asemenea, au fost oferite celor prigoniți de pe propria glie, saltele, haine pentru copii, paturi, pilote, perne, prosoape, cutii cu materiale pentru igienă personală, pampers pentru copii, cutii cu alimente, cutii cu produse sanitare, medicamente, lapte praf, baxuri apă minerală și alte produse.

Important este și faptul că mulți membrii ai asociației au fost la punctele de graniță unde au vorbit cu numeroase mame și copii aflați în derivă, încurajându-i, asigurându-le sprijin fără condiționare, aprinzând și lumânări pentru cei căzuți nevinovați sub tirurile de foc ale armatei lui Putin și acoliții săi, care se hrănesc cu sângele ce curge zilnic în numeroase orașe și sate din Ucraina.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut