Clujenii – cei mai activi căutători de slujbe

Candidaţii din Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov au fost cei mai activi în căutarea unui job, în luna iunie, când au fost înregistrate 36.000 de joburi noi.

Compania de recrutare eJobs afirmă că, dacă până acum cele mai multe joburi aparţineau angajatorilor din Capitală, în luna iunie, peste jumătate dintre acestea au fost publicate de companiile din oraşele mari de provincie: Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Următoarele oraşe, în ordinea numărului de opţiuni deschise pentru candidaţi, sunt Constanţa, Iaşi şi Sibiu.
În iunie, oraşele din provincie au angajat masiv, în special cele turistice, unde industria HoReCa este în căutare de oameni pentru sezonul estival. Astfel, din cele peste 1 milion de aplicări înregistrate în iunie, cele mai multe au mers către joburile din companiile de retail, sectorul de prestări servicii, cele de tip call-center/BPO, IT, finanţe & bănci, industria alimentară şi turism. Cei mai mulţi candidaţi doritori să se angajeze fac parte din categoria entry-level (0-2 ani de experienţă), fiind urmaţi de mid-level (2-5 ani de experienţă), dar şi de cele care nu au experienţă de lucru.
Potrivit platformei de recrutare, 86,6% dintre aplicările lunii iunie au fost pentru joburile din România, 12,1% pentru joburile remote şi 1,4% pentru cele din străinătate.

Contabil – cea mai căutată slujbă

Un alt raport, al platformei de recurtare BestJobs, arată că în prima jumătate a anului, pe platformă au fost înregistrate patru milioane de aplicări.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost Vânzări, Financiar & Contabilitate, Management, IT & Telecom, Administrativ & Secretariat, Specialişti / Tehnicieni. La polul opus, domeniile care au înregistrat cele mai puține aplicări au fost sectorul Juridic/Public, Medicină / Sănătate şi Sport / Artă / Divertisment, însă contactarea şi angajarea în aceste domenii au fost mai eficiente datorită specificului lor şi candidaţilor specializaţi. Cele mai căutate locuri de muncă au fost pentru poziţii de contabil (cu 23.142 căutări), inginer/IT (cu 21.658 căutări), şofer (cu 18.054 căutări) şi economist (cu 16.918 căutări).
De la începutul anului, angajatorii au publicat în total 150.000 de locuri de muncă noi pe BestJobs. Conform anunţurilor de recrutare, se caută angajaţi full-time (94%), din categoriile white collar (56%), blue collar (24%) şi pentru poziţii de management (20%).
Companiile au contactat 430.000 de candidaţi, iar dintre aceştia, 24.000 au fost marcaţi drept angajaţi de către angajator.

IT-știi au cele mai mari salarii

Raportul mai semnalează că cele mai mari salarii nete a rămas în IT/Telecom, Medicină/Sănătate, Inginerie şi Management. Creşteri salariale sau înregistrat în toate domeniile de activitate, cele mai mari fiind în Agricultură & Zootehnie (cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020), în Educaţie & Training (cu 43,8%) şi în Administrativ & Secretariat (cu 39,3%). La polul opus, domeniile în care salariile au rămas aproape la acelaşi nivel cu 2020 sunt: Au pair / Babysitter / Curăţenie (cu o creştere de doar 11%), Securitate & Militar (cu doar 5,1%) şi Resurse Umane (cu doar 3,8%).

Interes pentru munca ”de acasă”

Angajaţii îşi doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranţa locului de muncă, după cum declară 8 din 10 candidaţi. Alţi 55,8% îşi doresc să lucreze într-o companie privată, în special multinaţională. Topul celor mai doriţi angajatori este condus de Enel, urmat de Allianz Technology, Alpha Bank România, Deichmann şi Continental Automotive.
Și interesul pentru joburile remote a crescut în aceste luni ale anului. Dacă în ianuarie s-au înregistrat 60.000 de căutări pentru oportunităţile care permit munca de oriunde, numărul lor a crescut la 100.000 de căutări în luna iunie a acestui an. Astfel, doar 25.000 de candidaţi căutau un astfel de job în ianuarie, iar numărul lor a ajuns la 40.000 în luna iunie.
Lucrul de la distanţă rămâne şi în topul preferinţelor celor care au deja un loc de muncă, 82% dintre respondenţi
afirmând că ar recomanda acest mod de lucru şi cunoscuţilor. De asemenea, 67% dintre angajaţii părinţi declară că s-au adaptat foarte bine în acest sistem şi alţi 64% şi-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă şi după ce trece pandemia. Pentru 72%, echilibrul între viaţa de familie şi cea de la job este mai uşor de ţinut de când lucrează de la distanţă, iar 67% au declarat că nu s-ar mai întoarce la birou.

Peste un sfert dintre angajați vor un nou job

Mai mult de un sfert dintre angajaţi (27%) luau în considerare la începutul anului să îşi schimbe locul de muncă din cauza lipsei oportunităţilor de dezvoltare profesională. Printre beneficiile pe care angajaţii şi le doresc de la companii sunt bonusuri de performanţă (58%), programe de dezvoltare profesională (48%) şi asigurări de sănătate private (24%).
Pentru 41% dintre angajaţii care au copii, programul redus măcar o zi pe săptămână ar reprezenta principalul beneficiu dorit. În plus, 78% dintre angajaţii care au răspuns sondajului au declarat că un program de muncă redus nu le-ar afecta productivitatea.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut