Clujenii, „campioni naționali la reciclare”

Consilierii locali clujeni au adoptat un proiect de hotărâre privind „Construirea de insule ecologice digitalizate supraterane – Runda II”, în cadrul apelurilor de proiecte cu titlul P.N.R.R, ce vizează dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe, respectiv comune.

Principiul de finanțare este primul venit, primul servit, cei care se înscriu primii, primesc primii bani. Venim azi cu 80 de puncte gospădărești …spre a fi supuse dezbaterii (proiectul – n.red), în vederea finanțării prin PNRR. Astăzi, pentru că mâine s-ar putea să fie prea târziu. (…)Astăzi depunem pentru 80 de puncte gospodărești, mai avem depuse pentru 270, în total, 350 de puncte gospodărești supraterane și subterane sunt pe PNRR. Pe lângă acestea mai avem în curs de punere în funcțiune încă 278 de puncte gospodărești îngropate sau la suprafață, Subliniez că clujenii sunt extrem de interesați de colectare selectivă. Suntem campioni naționali la acest capitol de reciclare”, a spus primarul Emil Boc.

Al doilea proiect de hotărâre pe care l-au avut pe masă consilierii locali a vizat stabilirea unor măsuri cu privire la salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din Primăria municipiului Cluj-Napoca și din serviciile publice din subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Al doilea motiv (al convocării ședinței de îndată – n.red) a fost legat de legea salarizării. În 18 aprilie s-a publicat îb Monitorul Oficial noua lege a salarizării, cu aplicabilitate de la 1 mai. Cu alte cuvinte, pentru a putea fi pregătite actele legale care să vizeze implementarea actului normativ e nevoie de cîteva zile bune de lucru pentru a se calcula cifrele aferente modificărilor legislative care au avut loc în privința legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. Deci, e vorba de aplicarea unui act normativ Dacă aș fi aplicat acest act normativ fără această hotărâre de consiliu local, mi-ar mai fi trebuit încă vreo 14 milioane lei de la bugetul local pentru a putea acoperi salarizarea conform coeficienților aprobați de către noi în 2019. Acești bani nu îi am în plus, nici nu pot să iau de la alte lucrări, infrastructură, educație, și în consecință am decis să promovez un proiect de hotărâre prin scăderea coeficienților funcțiilor publice astfel încât să respectăm prevederile noii legi și să ne corelăm cu maximul salariului viceprimarului ca punct de referință. Cu alte cuvinte, acest proiect de lege pune în aplicare o lege a statului român intrată în vigoare, pe de o parte, prin scăderea valorilor coeficienților, pentru a ne încadra în prevedereile bugetare, și cu respectarea plafonului stabilit de lege”, a mai spus Emil Boc.

Consilierul local PSD Vladimir Mătușan s-a abținut de la vot pe motiv că acest punct a fost pus pe ordinea de zi „pe repede înainte” și ar fi meritat să fie studiat mai pe îndelete.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut