Clujeni, laureați ai celei de-a 12-a ediții a Premiilor Mentor

Doi clujeni – Muszka Pál Anna Éva, educatoare la Grădinița Albă ca Zăpada din municipiul Cluj-Napoca, și Tőkés Árpád, antrenor de orientare în alergare la Clubul Sportiv TranSilva – se numără printre cei zece laureați ai celei de-a 12-a ediții a Premiilor Mentor.

Câștigătorii de anul acesta au fost anunțați și premiați de MOL România și Fundația pentru Comunitate în cadrul Galei Premiilor Mentor, găzduite luni seara la Teatrul Național București. Amfitrionii Galei au fost actorii Andreea Borțun și Alexandru Ion, fondatorii festivalului național de teatru tânăr Ideo Ideis, laureați ai Premiului Mentor în anul 2019.

Rezultatele deosebite obținute de profesorii și antrenorii nominalizați de propriii elevi au fost recunoscute public și recompensate cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei și câte un trofeu realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi. Cei zece profesori și antrenori care au fost premiați (Alina Ciuculescu Moțea, antrenor scrimă – București, Ionel Cordovan, profesor de limbă rromani – Oradea, Liana Poema Dondoe, profesor de educație muzicală – Craiova, Muszka Pál Anna Éva, educatoare – Cluj-Napoca, Crina Popescu, bibliotecar – Pietrari, Râmnicu Vâlcea, Adrian Rădulescu, antrenor natație – București, Cosmin Simtion, profesor de istorie-geografie – Ruși, Slimnic, Sibiu, Székely Zoltán, profesor de fizică – Odorheiu Secuiesc, Tőkés Árpád, antrenor de orientare în alergare – Cluj-Napoca și Doina Lavinia Zanfir, profesor de pian – Reghin) au fost selectați din 135 de nominalizări depuse de elevi, părinți sau profesori, în perioada iunie-decembrie 2021.

„Parafrazând un proverb japonez, profesorii mediocri spun, profesorii buni explică, profesorii de înalt nivel demonstrează, iar profesorii de excepție inspiră, realizează cu adevărat menirea de mentor. Avem nevoie de mulți antrenori, profesori, mentori care să inspire”, a declarat invitatul de onoare, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, campion olimpic la sabie.

În cadrul Galei a fost anunțat oficial și startul perioadei de depunere a nominalizărilor pentru următoarea ediție a Premiilor Mentor, ediția a 13-a. Astfel, până pe data de 31 decembrie 2022, orice persoană poate nominaliza, atât în nume propriu, cât și în numele unui grup, un profesor sau un antrenor care a avut un rol important în susținerea și modelarea parcursului educațional. Nominalizările trebuie să contureze calitățile profesionale și umane ale persoanei propuse și să evidențieze rolul mentorului în viața și cariera discipolilor.

***

Primul premiu Mentor pentru excelență în educație a fost acordat în anul 2010, iar de atunci acest demers a fost organizat anual, cu scopul „de a le arăta profesorilor și antrenorilor că munca lor este apreciată de elevi, părinți, colegi și de întreaga comunitate din care fac parte”. Aceste distincții le sunt oferite celor care au descoperit, susținut și lansat tinere talente și care, prin abordarea lor didactică, au influențat pozitiv viața și dezvoltarea elevilor, reușind să pună în valoare talentul și abilitățile pe care le au.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut