Clujeanul Luca Savu – cel mai tânăr campion din Romanian Radical Cup

Pentru Luca Savu, în vârstă de numai 14 ani, nu trece nici un sezon fără rezultate remarcabilele. Încă de la debutul său în Radical Romanian Cup, pilotul clujean a evoluat exemplar datorită perseverenței și determinării sale, în ciuda vârstei fragede, reușind, la finalul sezonului, să-și adjudece titlul de campion național al clasei SR1 în competiția mult disputată.

Povestea lui Luca, fiul sportivilor profesioniști Horațiu și Laura Savu, a început la vârsta de 5 ani, când acesta a rămas impresionat de cursele de karting, care i-au aprins în minte dorința de competiție. În 2015, la numai 7 ani, la primul său sezon oficial de sportiv, pilotul Luca Savu devenea vicecampion al clasei Promo BB din Campionatul Național de Karting al României. Următorii ani, adică perioada 2016-2018, au reprezentat pașii evoluționiști ai tânărului clujean, reușind să-și treacă în palmares atât poziții fruntașe – adică printre primii 5 piloți – în cadrul diferitelor clase ale Campionatului Național de Karting al României, precum și numeroase prezențe internaționale, majoritatea în Italia, unde kartingul este echivalent numai cu performanța.

Sezonul 2019 a reprezentat un pas important în pregătirea lui Luca, urmată de o performanță remarcabilă un an mai târziu, și anume clasarea între primii 10 piloți ai primei competiții mondiale a sezonului. Clujeanul în vârstă de numai 12 ani la acea vreme a obținut primul loc în calificările WSK Super Masters Series, competiție cu 108 piloți la start. Același an 2020 avea să-i aducă lui Luca și titlul de campion național al clasei 60 în cadrul Campionatului Național de Karting.

Schimbarea majoră pentru cariera sa sportivă a venit însă în acest an, când, pe lângă debutul în Campionatul Național de Anduranță pe Circuit (Romanian Endurance Series), cu modelul Dacia Logan, Luca Savu și-a făcut debutul și în Radical Romanian Cup, la volanul mezinei competiției – Radicalul SR1, o mașină de competiții pe circuit cu motor de 1,3 litri în 4 cilindri, cu o putere de 186 CP și greutate de nici 600 de kg. Aflat la comenzile modelului ultim-amintit, Luca a obținut victoria a 3 etape din cele 6 disputate în acest sezon, de două ori la Târgu Mureș și o dată la București, adjudecându-și titlul de campion național al clasei SR1 Cup, devenind cel mai tânăr campion al competiției, după ce la debut devenea și cel mai tânăr concurent din Radical Romanian Cup. Bipostul a fost pus la dispoziție de către echipa Radical România, care s-a ocupat și de întreținerea și prezența în condiții optime a mașinii pe pistă.

Acest sezon a mai presupus și alte două evenimente majore pentru Luca Savu, clujeanul realizând o sesiune de circuit atât cu un Ligier JS P4, modelul cu care Alex Mirea, campionul absolut en-titre la viteză în coastă, a participat în Ligier European Series, precum și cu un model de Formula 4 – Tatuus F4-T014, adus din Slovenia de echipa Lema Racing.

În urma rezultatelor extraordinare obținute într-un timp foarte scurt și ținând cont de faptul că doar la începutul acestui an Luca a trecut de la karting la competițiile auto pe circuit, pentru sezonul următor acesta își propune să facă următorul pas în cariera sa sportivă – un sezon complet în Formula 4, cu speranța că va reuși să dispună de bugetul necesar.

Luca Savu, care a fost susținut în activitatea sa competițională din acest an de către Parsa Beauty, Direct Line Inox Impex, AEA Medical, Alfa Cluj, OrtoLife – Centrul ortodontic Cluj, a concurat sub culorile echipei Savu Racing.

Radical Romanian Cup şi Romanian Endurance Series se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Ministerului Sportului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut