Cluj, reconstruirea credinței: Film documentar realizat de televiziunea spaniolă

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla semnalează apariția unui film realizat de TVE Spania (www.rtve.es/…/cluj-reconstruyendo-fe/6935805/…), producție prin care aspecte ale vieții de credință ale greco-catolicilor din Cluj-Napoca sunt prezentate spectatorilor din Spania și din alte țări. Filmările au fost realizate la sfârșitul lunii aprilie 2023, timp de mai multe zile în care o delegație de la Asociația internațională Aid to the Church in Need (ACN) și TVE Spania s-a aflat la Cluj-Napoca.

Realizatorii arată în descrierea filmului: „Aid to the Church in Need este prezentă în Eparhia de Cluj-Gherla pentru a ajuta la reconstruirea unei credințe care a fost redusă la tăcere ani de zile și trăită în ascuns. O Biserică în proces de reconstrucție, care lucrează la întărirea speranței greco-catolicilor români”.

Filmul aduce în atenție Universitatea clujeană Babeș-Bolyai – unica universitate din Europa cu patru facultăți de teologie – din care face parte și Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Sunt redate clipe din viața de zi cu zi a studenților Seminarului Teologic eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Urmează mărturia Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfânta Macrina”, care au și Grădinița confesională „Sfânta Ana”. Surorile Baziliene își au rădăcinile în catacombele clandestinității, din care au ieșit la lumină în bucuria credinței trăită în spiritualitatea răsăriteană.

O incursiune în istorie, dar și în actualitate, sunt secvențele filmate la Catedrala „Schimbarea la Față”, catedra Episcopului de Cluj-Gherla – care și rostește un cuvânt de învățătură, de explicare a credinței, a comuniunii creștine, a deschiderii spre celălalt, ca fiu al lui Dumnezeu. Apar și momente din viața unei parohii – așa cum se desfășoară la Centrul de activități al Parohiei „Andrei Mureșanu”, o mare familie reunită în jurul lui Cristos. Au cuvântul și tinerii din ASTRU-Cluj, care își aduc mărturia credinței lor, primită de la părinți, trăită prin participarea activă la viața Bisericii.

Realizatorii filmului nu puteau trece mai departe de urbea clujeană fără să fie atrași de Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu. Sunt prezentate în film momente de rugăciune din capela „Sf. Iosif”, dar și imagini din spațiul expozițional istoric, cu holul martirilor, care adăpostesc pagini de viață, prezintă mărturia de credință a Bisericii Române Unite.

În Biserica renăscută, azi nu mai pot fi întâlniți mărturisitorii și martirii secolului al XX-lea, precum în primii ani de după ieșirea la lumină din 1989, cei cărora le este dedicată noua catedrală (fiind împlinit astfel visul acelora care se rugau în case particulare, pe ascuns). Cei mai mulți se află acum la dreapta Tatălui Ceresc, dar sunt prezenți fiii și fiii fiilor mărturisitorilor credinței – ei sunt cei care azi duc mai departe mărturia credinței în Dumnezeu, o arată și o transmit și prin acest film care a pornit recent la drum în spațiul virtual, cea mai mare Bibliotecă a lumii.

Viorica SABO

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut