Cluj-Napoca și alte patru localități, restricții de scenariu roșu

Creșterea numărului de infectări cu coronavirus impune noi măsuri și restricții pentru cinci localități clujene. Printre acestea, se numără și municipiul Cluj-Napoca.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis instituirea unor restricții suplimentare începând de marți, în municipiul Cluj-Napoca și alte patru localități în care incidența infectărilor a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, în Cluj-Napoca (5,02) și localitățile Câțcău (4,39), Râșca (4,52), Sînpaul (5,85), Săvădisla (5,61) vor fi instituite noi măsuri, în contextul numărului mare de infectări cu coronavirus. Măsurile vizează, în principal, reducerea capacității de utilizare a spațiului, cu păstrarea distanței regulamentare și purtarea măștii de protecție.

Prin Hotărârea nr. 4 s-a aprobat că activitățile permise în contextul pandemiei de coronavirus, se vor desfășura în aceste localități, la capacitate de 30% inclusiv în restaurante, iar magazinele și localurile vor fi deschise până la ora 22.

Competițiile sportive se vor desfășura tot cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea distanței de minim 2 metri între persoane și purtarea măștii.

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și concerte în spații închise sau deschise sunt permise, la fel, cu participarea publicului până la 30%din capacitatea maximă a spațiului,

În ce privește organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor concertelor, festivalurilor publice sau private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 30%, dar nu mai mult de 500 de persoane.

De asemenea, la mitinguri, vor putea participa 100 de persoane.

O altă măsură este cea prin care se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională, care necesită activități practice, workshopuri, conferințe, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în interior sau exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane.

Activitatea barurilor, discotecilor și cluburilor este interzisă iar accesul în instituțiile publice este permis doar pe baza certificatului verde (cu excepția angajaților instituțiilor și avocaților). De asemenea, sunt interzise evenimentele private.

Potrivit ultimelor norme adoptate de Guvern, în scenariul roșu masca este obligatorie: în toate spațiile publice închise sau deschise; sunt permise doar măști de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), cele din material textil fiind considerate neconforme; excepție fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele singure în birou, reprezentanții cultelor religioase, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante și persoanele cu dizabilități cognitive.

Cea mai mare rată de infectare în județul se înregistrează la Ciurila-14,05.

În 56 unități administrative clujene rata de infectare este mai mică de 2 la mie, ceea ce le plasează în sceanriul verde.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut