Cluj-Napoca, printre oarașele cu o densitate redusă a spațiilor de retail

O analiză făcută de Cushman & Wakefield Echinox arată că doar trei orașe din România au o densitate a spațiilor de retail de peste 1.000 metri pătrați/1.000 locuitori, iar Cluj-Napoca nu se numără printre acestea.

Stocul total de spații de retail din România a ajuns la finalul primului trimestru din acest an la 4,14 millioane de metri pătrați, din care 2,88 milioane de metri pătrați în afara Bucureștiului, iar 1,26 milioane de metri pătrați în Capitală.

Trei orașe din țară au o densitate de spații comerciale de peste 1.000 metri pătrați/1.000 locuitori, respectiv Suceava (1.167 mp/1.000 de locuitori), Oradea (1.047 mp/1.000 locuitori) și Deva (1,006 mp/1.000 locuitori.

Cele mai puține spații de retail raportate la numărul de locuitori sunt înregistrate în Tulcea și Călărași cu 70 mp/1.000 locuitori, respectiv 98 mp/1.000 locuitori, cu toate că în aceste orașe salariile medii nete sunt peste cele din Suceava, Oradea sau Deva. Această situație este remarcată și în cazul unor orașe mari precum Cluj-Napoca, Alba Iulia, Craiova, Iași și chiar București, unde deși câștigurile medii nete sunt printre cele mai ridicate din țară, au o densitate redusă de spații de retail.

Proiect mamut pe malul Someșului

Aproape toți dezvoltatorii prezenți pe piața locală de retail au anunțate planuri de investiții ambițioase pentru perioada următoare, dovedind încă o dată încrederea pe care o au în acest segment imobiliar. Astfel, se continuă extinderea portofoliilor de proiecte de retail din România, spații cu o suprafata de peste 500.000 de metri pătrați fiind anunțate pentru următorii 4 ani, 10 dintre proiectele planificate având mai mult de 10.000 metri pătrați fiecare.

La nivelul regiunilor, în zona Centru Vest sunt în construcție și în fază de planificare proiecte totalizând 270.000 metri pătrați, care se vor adăuga la stocul existent de 1,4 milioane de metri pătrați. Astfel, această zonă va rămâne cea mai dezvoltată din punct de vedere al spațiilor de retail moderne construite.

În zona de Est, care la finalul lunii martie cumula un stoc total de 610.000 metri pătrați, sunt planificate pentru dezvoltare spații noi de 137.000 metri pătrați, în timp ce în zona de sud, cu un stoc de 842.000 metri pătrați, proiectele anunțate totalizează 156.000 metri pătrați.

În prezent, Reșița, cu 73.000 de locuitori, este cel mai mare oraș din țară fără un proiect de retail modern. Există însă planuri pentru dezvoltarea de către Nhood a unui centru comercial de 35.000 de metri pătrați în următorii ani, parte a unui proiect de regenerare urbană. Giurgiu și Alexandria sunt două alte orașe importante fără niciun proiect modern de retail. Giurgiu va intra însă în acest an pe harta retailului modern, prin parcul de retail pe care Mitiska îl dezvoltă în oraș, pentru Alexandria însă neexistând încă în plan vreun astfel de proiect.

Printr principalele proiecte în construcție și în fază de proiectare anunțate de dezvoltatori se numără și Cesarom Mall din Cluj-Napoca, cu o suprafață de 73.300, termenul prevăzut pentru livrare fiind anul 2026.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut