Cluj-Napoca, pe o listă internațională a celor mai bune orașe pentru pensionari. Unde se trăiește mai ieftin ca la noi

Motorul de căutare MoveNationsNow.com, care oferă date despre relocarea persoanelor în alte țări, a inclus Cluj-Napoca pe o listă a celor mai bune orașe în care pensionarii pot să-și petreacă timpul după ce au renunțat la activitate.

Site-ul a realizat o listă amplă cu cele mai bune orașe în care oamenii pot locui după pensionare, luând în considerare diverse criterii precum nivelul de trai, costul vieții, arhitectura peisagistică și altele criterii. De asemenea, sunt luate în calcul calitatea vieții, nivelul de engleză vorbit de localnici, ospitalitatea și siguranța locației respective. Pe lista prezentată de site sunt incluse peste 100.000 de orașe selectate din toată lumea, iar informațiile sunt colectate inclusiv de pe platforme gen Trip Advisor, Google Reviews sau Yelp, pentru a avea o imagine și despre cele mai bune muzee, restaurante și atracții turistice din oraș.

Cluj-Napoca, cu un cost estimat al vieții de 881 dolari americani pe lună, a fost inclus recent pe această listă, alături de alte două orașe românești: București – cu un cost al vieții estimat la 886 dolari/lună și Constanța – cu un cost 611 dolari/lună. De remarcat că pe site figurează și capitala Republicii Moldova, Chișinău – cu un cost estimat de 696 dolari/lună.

Printre locațiile ”decente” care au cam același cost al vieții ca și orașul nostru se numără San Salvador (Salvador) – 888 dolari/lună, Belgrad (Serbia) – 825 dolari/lună, Bangkok (Thailanda) – 875 dolari/lună, Quito (Ecuador) – 843 dolari/lună, Havana (Cuba) – 872 dolari/lună sau Manila (Filipine) – 892 dolari/lună.

Surprinzător poate, unele orașe bine cotate au un cost al vieții semnificativ mai scăzut decât cel de la noi. Printre acestea figurează Cordoba (Argentina) – 382 dolari/lună, Fortaleza (Brazilia) – 420 dolari/lună, Cairo (Egipt) – 566 dolari/lună, Ankara și Istambul (Turcia) – 544, respectiv 619 dolari/lună, Asuncion (Paraguay) – 671 dolari/lună, Buenos Aires (Argtentina) – 697 dolari/lună, Rio de Janeiro (Brazilia) – 717 dolari/lună sau Valparaiso (Chile) – 764 dolari/lună.

Interesant este și că indicatorul referitor la costul vieții este calculat în funcțiile de nevoile unei singure persoane, așa că putem avea o oarecare imagine a pretențiilor celor cărora li se adresează site-ul, în special occidentali care vor să se mute în alt oraș decât cel în care își au reședința actuală, unde să ducă o viață mai confortabilă, la un cost de trai mai scăzut.

Oricât ni s-ar părea nouă de ”exotică” ideea unei relocări la pensie în România, să observăm că datele Institutului Național de Statistică arată că, anul trecut, țara noastră a primit 17.120 de imigranți cu vârsta de peste 65 de ani, 6.680 fiind bărbați, iar 10.440 femei.

Platforma MoveNation este un start-up lansat în 2021, în Danemarca, susținut de Antler, un fond de capital de risc care îl are ca investitor pe Eduardo Saverin, fost co-fondator Facebook.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut