Cluj-Napoca, aproape de limită la spații logistice și industriale disponibile

Piața logistică și industrială din România este aproape de un nou record în 2022 din punct de vedere al cererii, ceea ce se reflectă și în rata medie de neocupare, care s-a situat la 4,3% – unul dintre cele mai scăzute din ultimii 10 ani.

Datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că există diferențe între ratele de spații neocupate din principalele huburi logistice, cel mai ridicat nivel fiind în Timișoara, a doua cea mai mare piață logistică și industrială din România după București, unde dintr-un stoc de 583.000 metri pătrați (mp), 11%, respectiv 64.000 de mp, nu sunt închiriați. În București, care cumulează jumătate din stocul de 6,1 milioane de mp, rata de neocupare este de 4,4%. Cele mai echilibrate orașe din punct de vedere cerere – ofertă sunt Pitești, unde stocul de 246.000 mp este ocupat integral, Ploiești și Cluj-Napoca, cu spații disponibile extrem de limitate, de maxim 1,5%.Conform estimărilor, în aceste zone vor urma dezvoltări în următorii 2-3 ani, în funcție de interesul companiilor de a se extinde pe aceste piețe.

În primele nouă luni ale anului, au fost tranzacționați 916.000 de mp de spații industriale și logistice, în creștere cu 62% față de perioada similară din 2021, din care Bucureștiul a atras circa 60%, iar Ploieștiul aproape 15%. Peste 570.000 de mp sunt în prezent în construcție. Bucureștiul a beneficiat de 56% din noile spații construite, dezvoltatorii fiind activi de asemenea în Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca.

Stocul spațiilor logistice și industriale din România a depășit în acest an 6 milioane de mp, jumătate dintre spații fiind în jurul Bucureștiului. Chiriile au înregistrat ușoare creșteri, situându-se acum între 4 – 4,50 euro / mp / lună. Cei mai mari jucători sunt CTP și WDP, dezvoltatori cu o cotă de piață cumulată de aproape 60%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut