Consorțiul propus de Cluj IT Cluster a câștigat competiția centrelor de inovare digitală

Servicii în valoare de patru milioane de euro vor fi livrate în următorii trei ani în Regiunea Nord-Vest, cu ajutorul Centrului de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Society).

Lansat în 2020 de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, procesul de selecţie a centrelor de inovare digitală din România a permis intrarea în competiţia europeană deschisă la finalul anului 2021 pentru toate centrele de inovare digitală din UE. Astfel, în urma evaluării, Comisia Europeană a selectat pentru finanţare şapte Centre, la nivelul întregii ţări, iar cel mai mare punctaj l-a obţinut Centrul de Inovare Digitală pentru Societate, propus de consorţiul condus de Cluj IT Cluster şi format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Universitatea din Oradea.

Centrul de Inovaţie Digitală pentru Societate (DIH4Society) contribuie la accelerarea tranziţiei digitale din instituţiile publice şi companiile producătoare din Regiunea Nord-Vest, din care fac parte județele Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Maramureș și Sălaj, prin furnizarea de servicii de transformare digitală, inclusiv facilităţi de testare şi de experimentare, prin transfer de expertiză şi know-how, prin furnizarea de servicii specializate legate de utilizarea soluţiilor de securitate cibernetică, robotică şi automatizări de procese, dar şi prin furnizarea de cursuri de dezvoltare de competenţe digitale avansate şi consultanţă pentru atragerea de finanţări pentru digitalizare din surse publice şi/sau private. De asemenea, serviciile furnizate au în vedere oferirea de consultanţă în relaţia cu instituţiile financiare, precum şi suport în utilizarea diferitelor mecanisme de finanţare. O altă dimensiune a activităţii DIH4society se referă la planificarea investiţiilor în digitalizare, elaborarea strategiilor de „Smart city” şi „Smart territory”, realizarea unor audituri de securitate cibernetică, formare de competenţe digitale, dar şi matchmaking, respectiv corespondenţe şi compatibilităţi cu instituţii similare şi potenţiali parteneri.
Centrele regionale de inovare digitală au un rol esenţial în implementarea programului Europa Digitală a Comisiei Europene, primul program de finanţare din Cadrul Financiar Multianual dedicat transformării digitale. Cu un buget propus de circa 8 miliarde de euro, Programul „Europa Digitală” vizează îmbunătăţirea competitivităţii UE la nivel internaţional prin investiţii importante în dezvoltarea capacităţilor strategice, susţinând dezvoltarea unor domenii-cheie, precum inteligenţa artificială, calculul numeric de înaltă performanţă (high-performance computing – HPC), securitate cibernetică, competenţe digitale avansate, digitalizarea administraţiei publice şi interoperabilitate. Unul dintre obiectivele importante ale programului Europa Digitală este să creeze puncte regionale specializate (de tipul one-stop-shop), ce oferă întreprinderilor şi administraţiilor locale şi/sau regionale din Europa servicii suport pentru facilitarea transformării digitale pe baze reziliente şi sustenabile. Concret, centrele europene de inovare digitală se vor asigura că soluţii digitale inovatoare, bazate pe noile tehnologii, sunt integrate în activitatea curentă a companiilor şi instituţiilor publice din administraţie şi sănătate
Consorţiul Cluj IT este apreciat ca cel mai reprezentativ cluster de profil din România, cu membri din rândul companiilor, universităţilor şi centrelor de cercetare. Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (dih4society.ro) deserveşte beneficiari din toate judeţele din regiunea Nord-Vest.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut