Cluj Forum 2021

În perioada 18-19 mai 2021, Institutul Român pentru Pace (PATRIR), în parteneriat cu peste 15 instituții și organizații neguvernamentale organizează „Cluj Forum 2021” – o platformă de dezbatere asupra experiențelor și perspectivelor, inițiativelor de succes și bunelor practici în lucrul cu tinerii din Cluj.

Evenimentul, care va avea loc online, își propune să creeze un context în care cei mai relevanți actori sociali în domeniul educației incluzive și al bunăstării tinerilor să ofere ateliere destinate beneficiarilor, discuții cu publicul și prezentări.

„Tinerii se află de multe ori în situații de vulnerabilitate, uneori pentru că nu au acces la informații, nu pot încă discerne suficient sau sunt izolați. Condițiile economice și sociale pot afecta nivelul lor de dezvoltare a gândirii critice și de implicare civică. Cluj Forum 2021 își propune să ofere un spațiu de discuție despre prevenirea diferitelor fenomene negative în rândul adolescenților (bullying, discriminare, abandon școlar, abuz de droguri) și despre încurajarea unui rol social activ încă din adolescență” – precizează organizatorii.

Potrivit acestora, Cluj Forum 2021 se adresează publicului larg interesat de tema educației și bunăstării tinerilor, profesioniștilor (reprezentanți ai ONG-urilor, psihologi, asistenți sociali, lucrători de tineret, consilieri școlari etc.), tinerilor (14-25 de ani), profesorilor, educatorilor și părinților.

În ateliere destinate beneficiarilor, discuții cu publicul și prezentări, reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor din Cluj vor aborda teme precum: transformarea școlilor din Cluj în spații incluzive și deschise spre diversitate, prevenirea discriminării și a comportamentului de bullying, gestionarea sănătoasă a emoțiilor, relațiilor și problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, precum și îmbunătățirea stării de bine prin dezvoltarea comportamentelor de grijă față de sine și ceilalți.

Printre instituțiile și organizațiile ai căror reprezentanți vor susține prezentări și ateliere pe parcursul celor două zile se numără: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Serviciul de Probațiune Cluj, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog – Cluj, Departamentul de Sănătate Publică – Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș-Bolyai, Institutul Român pentru Pace, Fundația Botnar, Centrul Cultural Clujean, Organizația Minte Forte, Asociația Preventis, Fundația Inocenți, Simplon România, Paul Bercea (trainer), Asociația CARE – Cetățeni Activi pentru Relații Etice, Asociația Beyond, Digital Lives – Platforma pentru Cercetare, Educație și Intervenție.

Evenimentul este susținut de partenerii Meselor Rotunde Clujene, inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului european CHAMPIONs, care propune acțiuni concertate împotriva polarizării sociale și a extremismului în România, Polonia, Ungaria și Germania. Direcția locală principală urmărită în cadrul acestui proiect în Cluj a fost încurajarea colaborărilor instituționale locale pentru un climat social pozitiv și creșterea încrederii publice.

Persoanele care doresc să aibă acces la prezentările și atelierele din cadrul Cluj Forum 2021 se pot înregistra pe www.patrir.ro/ClujForum2021.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut