Ciucă: Ordinul de protecţie, extins la orice situaţie în care există riscul unei agresiuni iminente

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că, prin proiectul propus de PNL şi adoptat în şedinţa de guvern, cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin în acest sens.

„Cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecţie. Acest instrument judiciar şi-a arătat eficienţa în protejarea victimelor violenţei domestice şi este extins acum la orice situaţie în care există riscul unei agresiuni iminente. Durata sa maximă se majorează de la 6 la 12 luni. Proiectul PNL care aduce aceste modificări a fost aprobat în şedinţa de guvern, la propunerea ministrului PNL al Justiţiei, Alina Gorghiu, şi cu susţinerea tehnică a ministrului liberal al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a scris Ciucă pe Facebook. El a adăugat că această lege va creşte numărul de vieţi salvate, va evita traumele fizice sau psihice şi va creşte gradul general de protejare a cetăţenilor.

„Faptele ce pot justifica solicitarea unui asemenea ordin sunt orice acte de violenţă fizică sau psihică ce pun în pericol viaţa, integritatea sau libertatea unei persoane. În cazurile grave, se poate aplica monitorizarea agresorului cu o brăţară electronică. Ca preşedinte al Senatului, mă voi asigura că proiectul va fi dezbătut în mod eficient şi va fi adoptat cât mai rapid, pentru ca intrarea în vigoare a acestor prevederi care pot salva vieţi să fie urgentată”, a menţionat Ciucă.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate formele de violenţă, pe lângă cea domestică, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut