Cîțu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID

Premierul Florin Cîțu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății privind raportarea deceselor de COVID-19 și a anunțat că acest grup de lucru va fi înființat.

El a fost întrebat, duminică, dacă intenționează să trimită Corpul de control sau să facă verificări suplimentare la Ministerul Sănătății după declarațiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanțele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele.

„Secretarului de stat Baciu i-am cerut ieri, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru, așa cum a fost informația care a apărut în presă, care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există, deci nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura, grup de lucru care va trebui să vină cu niște concluzii, care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea să tragem și concluziile”, a spus Cîțu, după ce a participat la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției de la Ciolpani, informează AGERPRES.

El a precizat că încă nu a primit de la vicepremierul Dan Barna vreun material în privința modului de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități.

„Am verificat stenograma ședinței de Guvern și nu este nicio informare în ședința de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătății a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătății sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum”, a spus Cîțu.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a afirmat vineri că „există diferențe fundamentale” între numerele raportate și cele reale în ceea ce privește decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situație până acum, el a susținut că a descoperit în urmă cu mai puțin de 10 zile și că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat ulterior că, în cursul zilei de joi, a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități și a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut